Întrebări mari de la cei mici: Cine a scris prima carte?

0
73
Deseori, copiii ne pun în încurcătură cu întrebările lor.  Chiar dacă ştim răspunsul sau măcar o parte din el, sunt şanse să-l uităm ori să le dăm unul doar pe jumătate corect. Gândiţi-vă ce bine ar fi dacă am putea apela la ajutorul unui specialist renumit, iar el le-ar răspunde copiilor într-un limbaj simplu, pe înţelesul lor.

Cine a scris prima carte?

 Răspunde  Martyn Lyons, istoric

Lucrul ăsta s-a întâmplat cu atât de mulţi ani în urmă, că nimeni nu ştie cine a scris prima carte. E un mister. Pot să-ţi spun însă cum au apărut primele cărţi.

Nu erau din hârtie. Cu mult timp în urmă, în China, cărţile se făceau din beţe din lemn de bambus, care erau legate cu sfoară. Pe atunci oamenii scriau pe beţe, dar nu cum scriem noi, pe orizontală, ci pe verticală – da, de sus în jos.

Primul om despre care se ştie că a produs hârtie se numea Cai Lun, un chinez care purta un kimono lung şi-şi ţinea părul strâns la spate în coadă. Cai Lun făcea hârtie din rogojini şi din haine vechi. Aşa că, dacă îţi aruncai tricoul, Cai Lun putea să facă din el un carneţel. Asta cu tricoul e o glumă, fireşte. Dar nu-l arunca, ci pune-l mai degrabă în maşina de spălat!

A existat şi un chinez bătrân, despre care oamenii credeau că e foarte înţelept, pe nume Confucius. Vrând să-şi amintească toate vorbele sale de înţelepciune, chinezii au hotărât să le aştearnă în scris. De aceea, ei le-au gravat pe cincizeci de pietre imense, fiecare cât un stat de om. A fost cea mai grea carte din lume. Scrierea ei a durat opt ani, iar pentru a o căra a fost nevoie de puterile a două sute de oameni.

Prima mare bibliotecă din istorie a fost construită în Egipt. Însă cărţile din această bibliotecă nu aveau pagini, ele erau scrise pe nişte bucăţi de hârtie înfăşurate, numite suluri. Imaginează-ţi o bibliotecă în care toate cărţile arătau ca nişte suluri imense de hârtie igienică. Într-o zi însă, biblioteca din Egipt a luat foc, astfel că toate cărţile din ea au fost distruse. Ce îngrozitor! Să nu permiţi niciodată să se întâmple asta cu cărţile tale preferate! De fapt, să nu permiţi să se întâmple asta cu nicio carte.

 

Sursa:  Volumul „Întrebări mari de la cei mici… la care răspund nişte oameni foarte importanţi”, culegere de Gemma Elwin Harris

V-ar putea interesa şi aceste răspunsuri la întrebările celor mici

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here