Întrebări mari de la cei mici: Cum se formează norii de ploaie?

0
99
Deseori, copiii ne pun în încurcătură cu întrebările lor.  Chiar dacă ştim răspunsul sau măcar o parte din el, sunt şanse să-l uităm ori să le dăm unul doar pe jumătate corect. Gândiţi-vă ce bine ar fi dacă am putea apela la ajutorul unui specialist renumit, iar el le-ar răspunde copiilor într-un limbaj simplu, pe înţelesul lor.

Cum se formează norii de ploaie?

 Răspunde Gavin Pretor-Pinney, scriitor şi fondator al Societăţii pentru Evaluarea Norilor

Norii sunt alcătuiţi din milioane şi milioane de particule mici de apă, acestea fiind uneori sub formă de picături fine sau mici cristale de gheaţă. Pare ciudat că apa asta stă acolo sus pe cer, deşi noi nu o putem vedea cum se ridică. Dar nu uita: faptul că nu poţi vedea un lucru nu înseamnă că el nu există.

Uneori apa e invizibilă. Fireşte, nu vorbim de apa curgătoare, precum cea pe care o bem. Pe aceea o vedem cu toţii. Nu vorbim nici despre apa îngheţată tun, pe care, de asemenea, o putem vedea. Apa pe care nu o poţi vedea e cea sub formă de vapori. În această stare, particulele cele mai mici de apă, numite molecule, plutesc separat în aer, nu se aglomerează pentru a forma apa curgătoare sau gheaţa.

Când apa e sub formă de vapori, moleculele de apă se mişcă incontinuu, având mult spaţiu în jur. Şi întrucât toate aceste molecule sunt mult prea mici ca să le putem vedea, apa în stare gazoasă este invizibilă. Numai când miliardele de molecule de apă se aglomerează pentru a forma o micuţă picătură de apă pot fi văzute de ochii noştri. Şi exact asta se întâmplă când sus pe cer se formează norii.

Deşi nu-ţi dai seama, în jurul nostru este multă apă sub formă de vapori. Ea face parte din aerul pe care-l respirăm. Moleculele de apă ajung în aer ridicându-se deasupra oceanelor, a stratului de zăpadă, a băltoacelor sau a oricărei ape de la nivelul pământului. Deşi sunt prea mici pentru a fi văzute cum se mişcă de colo-colo, în aer chiar există molecule de apă, care se ciocnesc unele de altele, laolaltă cu celelalte molecule din aer.

Cu cât aerul e mai cald, cu atât moleculele de apă se ridică mai sus şi se mişcă mai repede. Dar cum ajunge această formă de apă invizibilă să urce sus pe cer şi să se transforme într-un nor alb, pufos?

În partea de jos a atmosferei pământului sunt tot felul de vârtejuri, iar aerul de deasupra solului poate urca în foarte multe moduri. Ar putea urca atunci când vântul suflă deasupra unui munte sau când s-ar încălzi din cauza pământului ars de soare. Însă indiferent cum ajunge sus, pe măsură ce urcă, aerul se răceşte. Şi uite-aşa se formează norii.

Întrucât aerul se răceşte, moleculele invizibile de apă nu se mai pot mişca atât de repede. Dacă aerul e suficient de rece, moleculele se aglomerează, ciocnindu-se între ele şi devenind picături de apă. Pe măsură ce urcă, aerul se răceşte şi mai tare, iar nenumărate picături de apă se adună tot mai mult, devenind vizibile pentru ochii noştri sub forma acelui nor alb.

Iar dacă aerul continuă să urce şi să se răcească, picăturile din nor se transformă în mici cristale de gheaţă. Când devin suficient de mari, ele cad din nou pe pământ sub formă de zăpadă sau ploaie.

Sursa:  Volumul „Întrebări mari de la cei mici… la care răspund nişte oameni foarte importanţi”, culegere de Gemma Elwin Harris

V-ar putea interesa şi aceste răspunsuri la întrebările celor mici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here