Întrebări mari de la cei mici: De ce au dispărut dinozaurii, iar celelalte animale nu?

0
49
Deseori, copiii ne pun în încurcătură cu întrebările lor.  Chiar dacă ştim răspunsul sau măcar o parte din el, sunt şanse să-l uităm ori să le dăm unul doar pe jumătate corect. Gândiţi-vă ce bine ar fi dacă am putea apela la ajutorul unui specialist renumit, iar el le-ar răspunde copiilor într-un limbaj simplu, pe înţelesul lor.

De ce au dispărut dinozaurii, iar celelalte animale nu?

Răspunde dr. Richard Fortey, paleontolog

Au fost ei dinozaurii mari, dar asta nu înseamnă că puteau să facă faţă oricărei situaţii grele. Uneori nu e prea bine să fii mare. Ştii, întrucât erau nişte creaturi imense, dinozaurii aveau nevoie de multă hrană. Iar dinozaurii cei mai fioroşi, precum tiranozaurul, se hrăneau cu carne, mâncând deci alţi dinozauri. Dacă nu mai aveau ce mânca, şi ei mureau.

Astfel, când un meteorit mare – o stâncă imensă – a lovit Pământul acum 65 de milioane de ani, s-a ridicat în aer un nor de praf şi de substanţe toxice atât de mare, încât lumina soarelui nu a mai putut pătrunde prin el. Toate plantele au nevoie de lumina soarelui pentru a creşte. Întrucât lumina a dispărut, plantele s-au ofilit şi au murit; n-au supravieţuit decât seminţele şi fructele din sol.

Dinozaurii mari care se hrăneau cu plante n-au mai avut ce să mănânce şi, astfel, au murit de foame. Deşi o vreme s-au înfruptat din trupurile dinozaurilor vegetarieni, dinozaurii răpitori au rămas şi ei fără mâncare şi, în scurt timp, au murit asemenea rudelor lor paşnice. Singurele mărturii ale existenţei lor sunt doar oasele fosilizate.

Însă alte animale au supravieţuit. Mamiferele mici şi şerpii au rămas în viaţă hrănindu-se cu gândaci sau cu alte vietăţi ocrotite de sol. Cu toate că nu le-a fost uşor, ele au reuşit totuşi să supravieţuiască acelui dezastru. În apele mărilor, şopârlele uriaşe au murit, dar crabii chiar au crescut la număr, întrucât mănâncă aproape orice. Când vei mai merge la un picnic pe plajă, uită-te la un crab cum se descurcă doar cu câteva fărâme din resturile tale de mâncare! Ei nu sunt mofturoşi. În plus, au supravieţuit tot felul de scoici şi melci, fiindcă nu au nevoie de cine ştie ce mâncare complicată.

Asta nu înseamnă că toate creaturile care au murit au fost uriaşe.

Un mare număr de amoniţi au murit odată cu dinozaurii. Amoniţii erau forme de viaţă ce trăiau în adâncul mării în cochilii care semănau un pic cu coarnele de berbec şi existau cu milioane de ani înainte de apariţia dinozaurilor.

Dar ştii ce e interesant? Că dinozaurii nu au dispărut cu desăvârşire. Nu toţi dinozaurii erau uriaşi: unii erau cât o pisică. Câţiva dinozauri mici aveau aripi, unul dintre ei fiind strămoşul păsărilor din ziua de azi. Păsările se mulţumesc cu gustări modeste, iar dacă timpurile nu sunt prielnice ele zboară în căutarea unor zone în care să o ducă mai bine. Majoritatea oamenilor de ştiinţă sunt de părere că păsările se trag din dinozauri ale căror membre superioare s-au transformat în aripi. Acum, că ai aflat lucrurile astea, vei fi de acord că nu toţi dinozaurii au dispărut. Pur şi simplu, cei mici au zburat în altă parte!

 

Sursa:  Volumul „Întrebări mari de la cei mici… la care răspund nişte oameni foarte importanţi”, culegere de Gemma Elwin Harris

V-ar putea interesa şi aceste răspunsuri la întrebările celor mici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here