Întrebări mari de la cei mici: De ce dormim noaptea?

0
70
Deseori, copiii ne pun în încurcătură cu întrebările lor.  Chiar dacă ştim răspunsul sau măcar o parte din el, sunt şanse să-l uităm ori să le dăm unul doar pe jumătate corect. Gândiţi-vă ce bine ar fi dacă am putea apela la ajutorul unui specialist renumit, iar el le-ar răspunde copiilor într-un limbaj simplu, pe înţelesul lor.

Întrebări mari de la cei mici: De ce dormim noaptea?

 Răspunde Russell G. Foster, profesor de neuroştiinţă circadiană

Dormim noaptea deoarece corpul nostru este conceput să fie activ în timpul zilei. Alte animale, de pildă liliecii sau viezurii, dorm ziua, iar noaptea sunt activi, vânând sau căutându-şi hrană.

Noi vedem bine când avem multă lumină, însă noaptea nu vedem prea bine şi ne e greu să ne orientăm. Liliecii şi viezurii au vederea slabă şi, prin urmare, se folosesc de auz şi de miros pentru a se orienta în timpul nopţii. Însă asta nu explică ce anume dirijează programul nostru de somn.

Creierul este cel care ne spune când să dormim.

În creier avem un ceas biologic alcătuit din aproximativ cincizeci de mii de celule nervoase care funcţionează şi se comportă asemenea unui ceas deşteptător, spunându-i organismului ce să facă în anumite momente ale zilei, când să doarmă şi când să stea treaz. Senzaţia de oboseală este controlată de altă zonă a creierului, care măsoară cât timp a trecut de când ne-am trezit. Cu cât trece mai mult timp de când ne-am trezit, cu atât ne simţim mai obosiţi.

Când zburăm spre alte ţări, aflate la mii de kilometri depărtare de ţara noastră, şi trecem prin mai multe fusuri orare, ne confruntăm cu tulburări provocate de decalajul de fus orar. Când în Australia este ziuă, în Anglia este noapte, iar când în Anglia oamenii merg la culcare, în California oamenii se trezesc. Organismul nostru nu se adaptează imediat la noul fus orar. Îi trebuie câteva zile. De aceea, atunci când eşti în Australia sau în California, simţi senzaţia de foame sau de oboseală la ore nepotrivite până când ceasul din creier se adaptează la noua zonă de fus orar. Motivul pentru care ne revenim după tulburările provocate de decalajul de fus orar este că lumina percepută de ochii noştri în noul fus orar ne reglează ceasul biologic.

Ceasul biologic şi nivelul de oboseală colaborează pentru a ne regla programul de somn.

Mulţi oameni cred că creierul nu mai lucrează pe timpul nopţii, însă nu e câtuşi de puţin adevărat. Unele zone ale creierului sunt chiar mai active în timpul somnului decât atunci când suntem treji! În timpul somnului, creierul ne ajută să ne amintim ce s-a întâmplat peste zi şi să înţelegem noile informaţii. Mulţi oameni au constatat că, atunci când s-au trezit dimineaţa, au găsit soluţia la o problemă care-i frământa de foarte mult timp!

Când dormim, au loc multe schimbări şi în restul organismului nostru. Copiii cresc mai mult în timpul somnului decât atunci când sunt treji, iar organismul se reface. Când suntem tineri avem nevoie de circa nouă ore de somn pe noapte pentru ca creierul să lucreze la capacitate maximă în timpul zilei.

După un somn suficient de lung, găsim mai uşor soluţii la probleme, suntem mai puţin morocănoşi, avem o condiţie fizică mai bună când facem sport şi chiar avem mai mult umor. Mulţi adulţi n-au parte de suficient somn, dormind doar cinci sau şase ore pe noapte. Dacă fac asta o perioadă îndelungată, se pot îmbolnăvi grav, având probleme cu digestia, cu inima sau chiar făcând depresie.

Multă vreme n-am fost conştienţi de importanţa somnului. În prezent însă, ştim că somnul face mult bine organismului. Somnul ne ajută să fim sănătoşi şi fericiţi. De aceea, ai grijă să dormi suficient!

 

Sursa:  Volumul „Întrebări mari de la cei mici… la care răspund nişte oameni foarte importanţi”, culegere de Gemma Elwin Harris

V-ar putea interesa şi aceste răspunsuri la întrebările celor mici

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here