Deseori, copiii ne pun în încurcătură cu întrebările lor. Chiar dacă ştim răspunsul sau măcar o parte din el, sunt şanse să-l uităm ori să le dăm unul doar pe jumătate corect. Gândiţi-vă ce bine ar fi dacă am putea apela la ajutorul unui specialist renumit, iar el le-ar răspunde copiilor într-un limbaj simplu, pe înţelesul lor.
De ce este sângele roşu, şi nu albastru?
Răspunde dr. Christian Jessen, medic şi prezentator de emisiuni
Ai auzit, probabil, că regii şi reginele au sânge albastru. E cât se poate de amuzant, dar să ştii că nu este adevărat. Nimeni nu are sânge albastru. Sângele este roşu.
Ştiu că, privite de aproape, prin venele de la mâini pare să curgă sânge albastru. Dar asta se întâmplă pentru că venele sunt chiar la suprafaţa pielii, iar prin piele nu pot pătrunde decât câteva culori din spectrul luminii. Astfel, văzut din exterior, sângele pare albastru. Dar, în realitate, este roşu.
Ce anume face ca sângele să aibă culoarea roşie?
Culoarea este dată de o substanţă foarte importantă din sânge numită hemoglobină, care duce oxigenul din plămâni în tot corpul, dându-ţi, astfel, multă, multă energie să te joci. Deşi nu e niciodată albastră, hemoglobina îşi poate schimba puţin culoarea. Când corpul are mult oxigen, hemoglobina dă sângelui o culoare frumoasă de un roşu aprins. Dacă alergi şi te joci, corpul tău foloseşte şi mai mult oxigen, iar sângele devine de un roşu şi mai închis. Atunci este imediat pompat înapoi în plămâni, de unde primeşte mai mult oxigen.
Totuşi, unele animale chiar au sânge albastru. Ştii care? Caracatiţele, calmarii, homarii, sepia şi o anumită specie de crabi au sângele albastru!
Sursa: Volumul „Întrebări mari de la cei mici… la care răspund nişte oameni foarte importanţi”, culegere de Gemma Elwin Harris
V-ar putea interesa şi
Mai există specii de animale nedescoperite?