Întrebări mari de la cei mici: De ce există muzica?

0
104
Deseori, copiii ne pun în încurcătură cu întrebările lor.  Chiar dacă ştim răspunsul sau măcar o parte din el, sunt şanse să-l uităm ori să le dăm unul doar pe jumătate corect. Gândiţi-vă ce bine ar fi dacă am putea apela la ajutorul unui specialist renumit, iar el le-ar răspunde copiilor într-un limbaj simplu, pe înţelesul lor.

De ce există muzica?

 Răspunde Jarvis Cocker, muzician şi prezentator de emisiuni

Bună întrebare. Mi-aş dori să ştiu răspunsul. (Glumesc!) E adevărat, n-ar muri nimeni dacă muzica ar dispărea de pe faţa pământului. Nu e ca aerul sau ca apa –  putem trăi şi fără ea. Dar imaginează-ţi cât de plictisitoare ar fi viaţa dacă n-am mai avea muzică. Discotecile ar da faliment, concertele ar fi doar o mulţime mare de oameni care se uită unii la alţii, iar pe scenă, la fel. Fără să se audă niciun sunet. Cât despre jocul Statuile Muzicale, e clar că nu s-ar mai putea juca, nu-i aşa?

Acum, pe bune, fiecare societate de pe pământ are muzică. Aşa că muzica trebuie să aibă un rost. De fapt, unii specialişti cred că oamenii ştiau să cânte şi să compună cu mult timp înainte de a învăţa să vorbească.

Probabil, muzica a fost prima noastră formă de comunicare. Şi rămâne în continuare un mod de a comunica fără cuvinte. Gândeşte-te la cântecele „vesele” şi la cele „triste”. În toate se folosesc aceleaşi note muzicale (sunt doar 12 note, să ştii!), şi totuşi sunt atât de diferite în ce priveşte starea sufletească pe care o transmit. „Păi, e din cauza cuvintelor”, îmi vei spune. Dar nu e aşa. Încearcă să asculţi un post de radio dintr-o ţară cu o limbă pe care nu o cunoşti. Vei vedea că îţi poţi da seama dacă un cântec este trist sau vesel. SUNETUL muzicii e cel care te ajută. Cum se întâmplă asta? Nu ştiu, dar se întâmplă.

E ca un fel de magie şi cred că ăsta e motivul pentru care avem muzică.

E magică şi ne putem bucura de ea ori de câte ori dorim. Când asculţi una dintre melodiile tale preferate şi te trece un fior din cap până-n picioare (şi poate ţi se face şi pielea de găină), poţi să fii sigur că e cel mai frumos sentiment care există. Îmi plac filmele, cărţile, piesele de teatru şi picturile, dar ele nu-mi dau senzaţia asta magică. Numai muzica mi-o dă. Iată de ce avem muzică.

Sursa:  Volumul „Întrebări mari de la cei mici… la care răspund nişte oameni foarte importanţi”, culegere de Gemma Elwin Harris

V-ar putea interesa şi aceste răspunsuri la întrebările celor mici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here