Întrebări mari de la cei mici: De ce folosim bani?

0
101
Deseori, copiii ne pun în încurcătură cu întrebările lor.  Chiar dacă ştim răspunsul sau măcar o parte din el, sunt şanse să-l uităm ori să le dăm unul doar pe jumătate corect. Gândiţi-vă ce bine ar fi dacă am putea apela la ajutorul unui specialist renumit, iar el le-ar răspunde copiilor într-un limbaj simplu, pe înţelesul lor.

De ce folosim bani?

 Răspunde Robert Peston, redactor economic la BBC

Imaginează-ţi cum ar fi lumea fără bani. Ne-ar fi foarte greu să ne descurcăm. Să zicem că ai vrea să cumperi o pizza. Ai merge la pizzerie şi ai comanda una. Dar nu uita că nu există bani. Cum ai convinge pizzerul să ţi-o dea? Ei bine, aveţi ceva în comun – trebuie să obţineţi anumite lucruri pe care nu le aveţi. De aceea, poate va fi dispus să-ţi dea o pizza delicioasă în schimbul unui lucru pe care tu îl ai sau pe care poţi să-l faci. Dar dacă nimic din ce ai avea tu n-ar fi pe placul lui, atunci n-ai putea primi pizza. Ce dezamăgire, nu-i aşa?

Dar acum pune-te în locul pizzerului! Are nevoie de făină, de roşii şi de brânză pentru a putea face pizza. Dar într-o lume în care nu se plăteşte cu bani cum va reuşi să-l convingă pe fermier să-i dea făina, roşiile şi brânza de care are nevoie? I-ar putea oferi pizza în schimbul acestor ingrediente. Însă, oricât de delicioase ar fi, nu i-ar putea oferi mai multe pizze decât vrea el să cumpere.

De aceea s-au inventat banii. Da, noi, oamenii, i-am inventat. Nu au picat din cer şi nici nu cresc în grădină. Noi am stabilit, cu mii de ani în urmă, ca nişte bucăţi de metal să aibă o anumită valoare şi ca aceste bucăţi de metal să fie oferite în schimbul tuturor lucrurilor pe care dorim să le procurăm. În prezent, banii pot fi din hârtie, din plastic sau chiar în format electronic. Ceea ce trebuie reţinut despre bani e că noi toţi am convenit că aceştia au o valoare şi că pot fi oferiţi în schimbul lucrurilor dorite.

Pizzerul e bucuros să primească bani de la tine în schimbul unei pizza, deoarece ştie că şi fermierul va primi bani în schimbul ingredientelor, iar fermierul, la rândul lui, poate folosi banii pentru a cumpăra ce are nevoie (de pildă, grâne sau îngrăşăminte).

Banii sunt una dintre cele mai uimitoare invenţii ale omului, cu toate că nu se ştie numele strălucitului lor inventator.

Sursa:  Volumul „Întrebări mari de la cei mici… la care răspund nişte oameni foarte importanţi”, culegere de Gemma Elwin Harris

V-ar putea interesa şi aceste răspunsuri la întrebările celor mici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here