Întrebări mari de la cei mici: De ce gătim mâncarea?

0
41
Deseori, copiii ne pun în încurcătură cu întrebările lor.  Chiar dacă ştim răspunsul sau măcar o parte din el, sunt şanse să-l uităm ori să le dăm unul doar pe jumătate corect. Gândiţi-vă ce bine ar fi dacă am putea apela la ajutorul unui specialist renumit, iar el le-ar răspunde copiilor într-un limbaj simplu, pe înţelesul lor.

De ce gătim mâncarea?

Răspunde Heston Blumenthal, bucătar

Fireşte, nu e neapărat nevoie să gătim mâncarea. Înainte să se descopere focul, după câte se pare acum aproximativ două milioane de ani, oamenii mâncau fructe de pădure, alune şi alte alimente care nu necesitau gătire, asemenea animalelor sălbatice. Consumau bucăţi mici de carne crudă şi peşte, care, probabil, nu aveau un gust prea bun — ştii, sunt un pic cam tari şi trebuie să le mesteci mai mult.

Este ciudat că, deşi fusese descoperit focul, au trecut mulţi ani — cred că mii şi mii de ani – până când oamenii şi-au dat seama că-l puteau folosi pentru a prepara mâncarea! De cele mai multe ori, făceau focul pentru a ţine animalele sălbatice la distanţă. Unii oameni de ştiinţă consideră că, probabil, într-o zi unui om i-a căzut în foc o bucăţică de carne crudă sau de peşte. Apoi a observat că miroase bine, a gustat-o şi şi-a dat seama că focul o făcea mai bună la gust. Aşa a apărut gătitul şi, după un timp, toţi îşi găteau hrana, deoarece gătitul are trei efecte deosebite asupra ei.

În primul rând, hrana crudă şi tare devine mult mai moale şi mai uşor de mestecat.

Gândeşte-te, de pildă, la un cartof. Cât de tare este când e crud şi ce piure moale şi pufos iese din el.

În al doilea rând, hrana respectivă e mult mai sigură.

Uneori, ea poate conţine microbi din cauza cărora te poţi îmbolnăvi. Însă celor mai mulţi dintre ei nu le plac temperaturile înalte. Prin gătire, microbii mor, aşa că nu ne mai fac rău.

În al treilea rând, hrana se poate schimba complet: aspectul, mirosul şi gustul devin senzaţionale.

Iar pentru un bucătar ca mine ăsta e cel mai grozav efect pe care-l poate avea gătitul. Căldura schimbă tot ce atinge. Gândeşte-te că prin ardere lemnul sau cărbunele devin scrum, cenuşă. O lumânare se topeşte încetul cu încetul. Căldura nu doar îmbunătăţeşte compoziţia hranei, ea descompune ingredientele în particule pline de savoare, determinându-le să interacţioneze pentru a crea noi arome. Un cârnăcior rozaliu şi moale devine rumen, suculent şi delicios. Iar dintr-o biluţă palidă de aluat iese o pâinică minunată, pe care o poţi prăji din nou şi o poţi servi la micul dejun, gustoasă şi crocantă.

Eu gătesc încă din copilărie şi pentru mine gătitul rămâne un fel de magie. E foarte frumos să vezi cum se face mâncărica, dar şi mai frumos e s-o mănânci.

 

Sursa:  Volumul „Întrebări mari de la cei mici… la care răspund nişte oameni foarte importanţi”, culegere de Gemma Elwin Harris

V-ar putea interesa şi aceste articole

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here