Întrebări mari de la cei mici: De ce numai oamenii mari hotărăsc ce-i de făcut?

0
136
Deseori, copiii ne pun în încurcătură cu întrebările lor.  Chiar dacă ştim răspunsul sau măcar o parte din el, sunt şanse să-l uităm ori să le dăm unul doar pe jumătate corect. Gândiţi-vă ce bine ar fi dacă am putea apela la ajutorul unui specialist renumit, iar el le-ar răspunde copiilor într-un limbaj simplu, pe înţelesul lor.

De ce numai oamenii mari hotărăsc ce-i de făcut?

Răspunde Miranda Hart, autoare şi actriţă de comedie

Ca să fiu sinceră, uneori şi eu mă întreb asta. Poate că ţi-ai pus întrebarea asta fiindcă ai văzut că unii oamenii mari fac lucruri pe care nu le înţelegi sau îţi spun să faci ceva ce pare greşit sau nedrept. Sunt sigură că te-ai bucura mult dacă nu ar trebui să faci ce-ţi spun ei. Să ştii că, deşi sunt adult, mi se întâmplă să mă supăr foarte tare când cineva mai în vârstă decât mine sau cu o func­ţie mai importantă îmi dictează ce să fac.

Dar trebuie să avem încredere că oamenii mai mari decât noi au suficientă experienţă şi înţelepciune de via­ţă, care îi ajută să ia decizii corecte. Ei se gândesc la binele nostru, pentru că ne iubesc din toată inima. Poate că în acele momente nu aşa par lucrurile, iar uneori şi ei greşesc. Dacă nu eşti de acord cu o decizie a lor, vorbeş­te-le cu calm, fără să te răsteşti la ei, şi vezi ce au de spus. Însă de regulă, pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, experienţele vieţii îi fac mai înţelepţi. De aceea ei ştiu cel mai bine cum stau lucrurile şi decid ce-i de făcut. Când vei fi mare, vei înţelege foarte bine asta.

Vreau totuşi să-ţi spun un mic secret. Cred că adulţii greşesc uneori pentru că uită cum e să fii copil.

Aşa că aminteşte-le trei aspecte esenţiale:

Primul: Arată-le că este important să-şi facă timp să se joace cu tine. Uneori, muncesc prea mult.

Al doilea: Spune-le să nu le mai pese de ce gândesc alţii despre ei. Să fie ei înşişi şi să-şi urmeze visurile fără teamă. E o mare nesăbuinţă să nu-ţi urmezi visurile, nu-i aşa?

Şi ultimul: Învaţă-i să se bucure de fiecare zi, să nu se îngrijoreze cu privire la ziua de mâine. Oamenii mari uită să se simtă liberi şi să se bucure de fiecare clipă. Tu eşti un exemplu excelent pentru ei în privinţa asta.

 

Sursa:  Volumul „Întrebări mari de la cei mici… la care răspund nişte oameni foarte importanţi”, culegere de Gemma Elwin Harris

V-ar putea interesa şi aceste articole

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here