Întrebări mari de la cei mici: Este creierul uman cel mai puternic lucru de pe pământ?

0
53
Deseori, copiii ne pun în încurcătură cu întrebările lor.  Chiar dacă ştim răspunsul sau măcar o parte din el, sunt şanse să-l uităm ori să le dăm unul doar pe jumătate corect. Gândiţi-vă ce bine ar fi dacă am putea apela la ajutorul unui specialist renumit, iar el le-ar răspunde copiilor într-un limbaj simplu, pe înţelesul lor.

Chiar este creierul uman cel mai puternic lucru de pe pământ?

Răspunde Derren Brown, iluzionist

Da! Toate lucrurile uimitoare, măreţe sau chiar îngrozitoare pe care le facem sau le provocăm au fost mai întâi gândite de creierul nostru. În creier se nasc gândurile şi limbajul. Iar acestea sunt cele ce duc la mari invenţii, războaie, progrese în medicină… Da, la orice-ţi trece prin cap să faci.

Datorită creierului putem înţelege lumea înconjurătoare. Când te juleşti la genunchi sau priveşti o floare, nu genunchiul este cel care simte şi nici ochii cei care văd ceea ce se întâmplă. Mesajul merge întâi în minte, care-l prelucrează. Apoi creierul este cel care te face să simţi durerea de la genunchi sau să vezi floarea din faţa ta!

Tot datorită creierului, noi, oamenii, putem face un lucru deosebit, lucru pe care animalele nu-l pot face: noi putem să ne gândim la noi înşine. Faptul că ne putem gândi la creierul nostru tocmai cu ajutorul lui este un pic ciudat, dar nu-i aşa că-i foarte interesant?

Ceea ce este uimitor e modul în care creierul nostru reuşeşte să ne păcălească…

Parcă ai privi un magician şi ai fi convins că a reuşit să facă ceva de-a dreptul imposibil. Acelaşi lucru îl face creierul cu noi în viaţa de zi cu zi. Ne speriem când vedem un anumit film, deşi noi nu suntem în pericol. Sau suntem siguri că am văzut o fantomă, când, de fapt, n-am văzut nimic. Alteori, o persoană răutăcioasă ne întristează. Când se întâmplă asta, ne spunem în sinea noastră: „Sunt un om prost, nimeni nu mă place“ sau „Sunt cel mai rău om din lume“. Iar asta nu e deloc adevărat. Totul e din cauza creierului nostru care a reuşit să ne păcălească!

Atunci ar trebui să-i spunem creierului să se LINIŞTEASCĂ. Ştii, el încearcă să ne ajute şi să ne ocrotească, dar uneori reacţionează exagerat, mai ales la lucrurile rele. Dacă se întâmplă des asta, ar fi o idee bună să vorbim cu cineva despre problema respectivă, ca să ne liniştim creierul. O altă idee bună ar fi să avem un hobby (desen, muzică, matematică, magie, sport, orice), să ne ocupăm cu ceva ce-i place creierului nostru, adică nouă.

 Sursa:  Volumul „Întrebări mari de la cei mici… la care răspund nişte oameni foarte importanţi”, culegere de Gemma Elwin Harris

V-ar putea interesa şi aceste răspunsuri la întrebările celor mici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here