Întrebări mari de la cei mici: Se poate ca o albină să înţepe altă albină?

0
50
Deseori, copiii ne pun în încurcătură cu întrebările lor.  Chiar dacă ştim răspunsul sau măcar o parte din el, sunt şanse să-l uităm ori să le dăm unul doar pe jumătate corect. Gândiţi-vă ce bine ar fi dacă am putea apela la ajutorul unui specialist renumit, iar el le-ar răspunde copiilor într-un limbaj simplu, pe înţelesul lor.

Se poate ca o albină să înţepe altă albină?

Răspunde dr. George McGavin, entomolog

Da, se poate. Există în jur de douăzeci de mii de specii de albine în lume, dar hai să ne oprim asupra albinelor producătoare de miere şi asupra bondarilor. Deşi unele specii de albine nu au ac, femelele, de regulă, au, pentru a apăra colonia de duşmanii ce le-ar putea fura mierea sau chiar le-ar putea mânca albinele. Masculii nu au ac şi nu fac mai nimic în colonie, cu excepţia câtorva, care se împerechează cu matca, regina albinelor.

Dacă intră în colonia lor, albinele atacă albinele lucrătoare ale altor colonii, dar matca nu va înţepa sau ucide decât alte mătci rivale. O matcă tânără caută în colonie celulele în care se dezvoltă alte mătci, după care le înţeapă, provocându-le moartea.

Şi bondarii atacă lucrătoarele altor colonii. Înţepătura lor poate fi mortală, dar de obicei le alungă muşcându-le. În unele cazuri, intrusul reuşeşte să se ascundă în cuib şi este acceptat ca un nou membru al coloniei. 

Bondarii însă se înţeapă şi se luptă între ei în cuib. Motivul e greu de explicat, dar asta e o modalitate de a reduce numărul masculilor produşi de colonie. De ce trebuie redus numărul lor? Deoarece bondarii-lucrători pot depune ouă nefertilizate, din care ies masculi, dar colonia are nevoie de femele lucrătoare.

Albinele lucrătoare din cadrul unor specii de albine au o tehnică specială de a ucide prădătorii mari precum viespile uriaşe. Ele formează un ghem în jurul viespii, după care sutele de albine încep să vibreze. În acest fel, creşte foarte mult temperatura şi nivelul dioxidului de carbon dinăuntrul ghemului, astfel că viespea moare.

 

Sursa:  Volumul „Întrebări mari de la cei mici… la care răspund nişte oameni foarte importanţi”, culegere de Gemma Elwin Harris

V-ar putea interesa şi aceste răspunsuri la întrebările celor mici

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here