Întrebări mari de la cei mici: Se va topi vreodată gheaţa de la Poli?

0
30
Deseori, copiii ne pun în încurcătură cu întrebările lor.  Chiar dacă ştim răspunsul sau măcar o parte din el, sunt şanse să-l uităm ori să le dăm unul doar pe jumătate corect. Gândiţi-vă ce bine ar fi dacă am putea apela la ajutorul unui specialist renumit, iar el le-ar răspunde copiilor într-un limbaj simplu, pe înţelesul lor.

Se va topi vreodată de tot gheaţa de la Poli?

Răspunde dr. Gabrielle Walker, scriitoare şi prezentatoare de emisiuni despre schimbările climatice

Polul Nord şi Polul Sud sunt înconjuraţi de gheaţă, iar această gheaţă s-ar putea topi în viitor. Pentru a înţelege motivul, cel mai bine este să vorbim despre fiecare pol în parte.

Polul Nord

Este punctul aflat la „capătul” de sus al lumii, iar în jurul lui e un ocean foarte rece. La Polul Nord trăiesc o mulţime de animale fascinante, precum urşi polari, balene şi morse mari şi grase cu mustăţi şi colţi foarte lungi, toate ducându-şi viaţa în apă şi în apropierea ei.

Întrucât aici e foarte frig, apa acestui ocean polar este îngheţată tun la suprafaţă, mai ales în timpul iernii. Deşi gheaţa e destul de groasă, atât de groasă, încât pe unele porţiuni se poate merge cu scutere sau tractoare pentru gheaţă, când vine vara ea se poate topi destul de repede.

De fapt, lucrul ăsta se petrece deja. Din cauza încălzirii globale, gheaţa oceanică din nord se topeşte deja de câteva decenii, iar în unele veri calota de gheaţă nu mai este întreagă, ci se înjumătăţeşte! De aceea, foarte mulţi oameni sunt îngrijoraţi cu privire la soarta urşilor polari, precum şi cu privire la pagubele pe care încălzirea le-ar aduce omenirii.

Polul Sud

Este mai în siguranţă, deoarece gheaţa de acolo e mult, mult mai groasă. Aici nu e un ocean îngheţat, ci un imens ţinut îngheţat numit Antarctica, iar în mijloc gheaţa e atât de groasă, încât eşti nevoit să mergi pe un munte de gheaţă înalt de peste trei kilometri.

Pe ţărmurile Antarcticii poţi găsi o mulţime de pinguini (şi chiar sunt drăgălaşi, nu doar par drăgălaşi). Dar în centrul ei e atât de frig, iar gheaţa e atât de groasă, încât nu există nici o formă de viaţă. Mai întâlneşti din când în când oameni de ştiinţă care vin aici pentru a studia gheaţa şi zăpada.

De fapt, chiar la Polul Sud, cercetătorii americani au înfipt în gheaţă un stâlp, formându-şi aici o bază permanentă. Stâlpul seamănă cu acele jaloane vopsite cu dungi albe şi roşii folosite în unele ţări drept indicator pentru frizerii. Poţi face o poză lângă el sau, şi mai bine, dacă stai în mâini pe vârful lui rotund şi rogi pe cineva să-ţi facă o poză, poţi întoarce poza invers şi o să arăţi de parcă stai atârnat de capătul de jos al lumii!

Dar în prezent ştim că până şi gheaţa din Antarctica se topeşte, mai ales la margini, iar într-o zi ar putea să dispară în întregime.

Pentru oameni n-ar fi deloc bine, deoarece nivelul mărilor ar creşte şi mai mult, iar aceasta ar fi o mare problemă pentru toţi oamenii care locuiesc în apropierea mărilor. Pentru Antarctica însă ar fi un lucru bun, fiindcă vietăţile de acolo ar putea locui mai spre interiorul acestui continent, unde acum e prea frig. Cu o sută de milioane de ani în urmă, lumea întreagă avea o climă atât de caldă, încât dinozaurii trăiau la Polul Sud în mlaştini cu multă umiditate! Dacă gheaţa se va topi din nou, cine ştie ce animale vor trăi acolo în viitor?

Sursa:  Volumul „Întrebări mari de la cei mici… la care răspund nişte oameni foarte importanţi”, culegere de Gemma Elwin Harris

V-ar putea interesa şi aceste răspunsuri la întrebările celor mici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here