Ocrotitorul României. Învăţătura evanghelică a Sfântului Apostol Andrei

0
173

Sfântul Apostol AndreiUltima zi a lunii noiembrie aduce creştinilor din România un moment de bucurie prin praznicul Sfântului Andrei. Sfântul Apostol Andrei este primul chemat  dintre Apostolii Mântuitorului, de numele lui legându-se începuturile devenirii creştine a poporului român.

Creştinarea românilor. Despre această importantă şi tototdată de suflet sărbătoare pentru poporul român ne-a vorbit părintele Cătălin Maier, preot la Parohia “Sfânta Ana” din Târgu Mureş, biserică situată pe Bulevardul Pandurilor.

Părinte, ce reprezintă pentru creştini Sfântul Apostol Andrei ?

Părintele Cătălin Maier: Sfântul Apostol Andrei este cel întâi chemat, chiar şi numele sărbătorii din 30 noiembrie este Sfântul Apostol Andrei – Cel Întâi Chemat, el fiind primul dintre apostoli care a fost chemat la apostolat de Mântuitorul Isus Hristos. Pentru noi, creştinii ortodocşi din România, Sfântul Apostol Andrei are o însemnătate aparte, deoarece într-un colţ al ţării noastre de astăzi, în provincia numită Scythia Minor, Dobrogea de astăzi, Sfântul Apostol Andrei a fost cel care a adus glasul Evangheliei, a adus vestea cea bună a  lui Isus Hristos. Şi pentru toate acestea, Sfântul Apostol Andrei a fost declarat ocrotitor al ţării noastre.

Este şi o fericită potrivire de zile, 30 noiembrie fiind ziua prăznuirii Sfântului Apostol Andrei, iar în ziua imediat următoare este Ziua Naţională a României. Pentru români acest sfânt are o însemnătate aparte deoarece am primit vestea cea bună a Evangheliei dint-o sursă de primă mână, nu de la ucenici ai apostolilor, ci chiar de la unul din cei 12 Apostoli. Acest lucru ne confirmă încă o dată faptul că tradiţia creştină pe care am moştenit-o noi, românii, este o tradiţie autentică, primită de la unul din cei 12 Apostoli.

Reporter:Unde-şi găseşte locul în lumea creştină Sfântul Apostol Andrei?

Părintele Cătălin Maier: Fiind cel întâi chemat dintre apostoli, unul dintre cei care a auzit însuşi proprovăduirea Evangheliei din gura Mântuitorului, alături de ceilalţi apostoli ai lui Hristos, a fost printre cei dintâi care au propovăduit vestea cea bună a Evangheliei. Are o însemnătate aparte în întreaga lume creştină, dar pentru noi românii are o însemnătate specială.

Consider că este foarte importantă cinstirea lui, mai întâi cunoaşterea acestor aspecte legate de viaţa şi propovăduirea lui, dar şi cinstirea lui, ca sfânt ocrotitor al ţării noastre. Cred că ar trebui să ocupe un loc important în rugăciunile pe care noi românii le facem către Dumnezeu. Noi avem această credinţă că sfinţii sunt împreună rugători cu noi în cer, fac parte din ceea ce în limbaj teologic se numeşte Biserica biruitoare, adică sfinţii care au biruit patimile, încercările acestei vieţi, ca urmare a vieţii lor alese au fost aşezaţi de Dumnezeu în rândul celor aleşi ai săi şi, acolo, împreună cu noi, se roagă pentru tot ceea ce noi cerem.

Cred că, în contextul în care trăim, în viaţa noastră atât de împovorată de necazuri şi de încercări, de crize şi de fel şi fel de angoase, este nevoie de mai multă rugăciune. Ar fi important să-i luăm ajutor pentru noi pe sfinţi, mai ales pe Sfântul Apostol Andrei, care ne ocroteşte. Pe români. Era unul din apostolii tineri, şi aşa cum şi numele îi spune, Andrei provine din grecesculandroscare înseamnă bărbăţie, putere. El şi-a folosit această calitate în activitatea sa de propovăduire, a avut o râvnă deosebită în a propovădui glasul Evangheliei.

Reporter: Această sărbătoare deschide luna decembrie, o lună plină se semnificaţii creştine

Părintele Cătălin Maier: Postul Crăciunului are un ciclu de desfăşurare care într-un mod lin, foarte înţelept te conduce către ziua cea luminoasă a praznicului Naşterii Domnului. Primul praznic din post l-am sărbătorit în săptămâna trecută, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, care iarăşi a fost o chemare la meditaţie profundă. Având înainte chipul acestei femei curate, cu sufletul drept, neîntinat de păcate, neînclinat spre patimi, care de mic este dăruit lui Dumnezeu, Maica Domnului este dusă în templu de mică şi închinată lui Dumnezeu, praznicul acesta aşezat la începutul postului este de natură să  ne cheme la o meditaţie mai profundă a măsurii în care noi, prinşi în grijile acestei vieţi mai înţelegem că trebuie să ne dăruim şi lui Dumnezeu, părintelui care ne-a creat.

Toată viaţa noastră rămânem fii ai părintelui care ne-a dat naştere, şi o anumită parte din timpul nostru, sufletul nostru, este al lor. Atenţia noastră rămâne mereu concentrată pe părinţii noştri, dragostea noastră este mereu orientată spre ei cu mulţumire. Într-un mod similar ar trebui să fie în grija noastră, să ne rupem  din vârtejul vieţii în care trăim, să ne dăruim şi lui Dumnezeu, prin rugăciune, prin aceste mici gesturi creştine care înseamnă post, rugăciune, milostenie.

Dumnezeu nu ne cheamă să facem lucruri astronomice pentru a ne mântui, nu ne pune să mutăm munţii, să schimbăm galaxiile.

Dumnezeu aşteaptă puţin de la noi şi în măsura în care noi acest puţin, rugăciune, milostenie, post, le facem din dragostea sufletului nostrum, ele sunt o jertfă bine primită care urcă către Dumnezeu. Şi din Cer Dumnezeu revarsă asupra noastră har, binecuvântare, bucurii şi împliniri, pace sufletească şi linişte, care te lasă să fi liniştit, bucuros şi împăcat cu ceea ce ai.

Reporter Zi de zi: Apostolul Andrei s-a apropiat de noi, cât este de important ca şi noi să ne apropiem de el?

Pr. C. M.:  Este foarte important, sfinţii sunt prietenii noştri din Cer. Relaţia noastră a oamenilor faţă de prietenii noştri este o relaţie mereu deschisă înspre dăruire. Către prietenii mei, în principal, eu sunt oricând deschis, mă dăruiesc cu timp, din timpul meu, cu ceea ce am eu, din avutul meu. Dacă prietenii mei au nevoie de timpul meu, il dăruiesc. O relaţie de prietenie implică apropiere. Apropierea noastră de sfinţi o putem realiza prin rugăciune, cu cât ne rugăm mai mult sfinţilor, cu atât dăruim mai mult din timpul nostru, din sufletul nostru, dăruim sfinţilor. În felul acesta se încheagă nişte relaţii puternice de prietenie care depăşesc timpul şi barierele aparente care există între noi şi lumea aceasta cerească. Prin rugăciune, aceste bariere pot fi depăşite, pot fi sparte…

Alin ZAHARIE: Putem spune că Sfântul Apostol Andrei este un prieten de căpătâi, de bază. Cât este de impotant pentru noi ca popor să avem o bază?

Părintele Cătălin Maier: Poporul român nu a fost încreştinat la un moment dat. Aş spune că şi această sintagma că poporul român s-a născut creştin e puţin forţată. Pornind de la această propovăduire a Evangheliei încă de la Apostolul Andrei, poporul român a devenit creştin. A fi creştin este un proces de devenire. Te naşti, eşti botezat creştin, dar cu adevărat ajungi să fi creştin în momentul în care parcurgi acest proces de devenire. De aceea aş spune că poporul român a devenit un popor creştin pornind de la această propovăduire a Evangheliei… Chiar de la Sfântul Apostol Andrei.

Reporter A.Z.: Cât este de important pentru oameni să simtă această sărbătoare, nu doar prin prisma unei zile libere sau a unei sărbători onomastice?

Pr. C. M.: Profunzimea unei sărbători nu o poţi simţi decât în măsura în care înţelegi semnificaţia ei duhovnicească. Un of al meu ar fi acela că, deşi ne mândrim a fi un popor creştin, totuşi într-un moment esenţial ca Sfântul Andrei sau  Ziua Naţională a României care sunt în miezul Postului Crăciunului, de multe ori tindem să uităm, să ne uităm această calitate de a fi creştini.

A fi creştin înseamnă a ţine un post, a împlini aceste minime datorii creştine, de suflet. A ţine cu adevărat acestă sărbătoare a zilei de Sfântul Apostol Andrei înseamnă a înţelege aceste aspecte duhovniceşti şi a ţine aceste sărbători în contextul acesta al postului în care ne aflăm. Altminteri aceste sărbători rămân nişte zile libere, zile de petrecere, nişte zile în care dăm acest spectacol sumbru, chiar necreştin, în care în marile oraşe se împarte celebra iahnie de fasole cu cârnaţi în mijlocul Postului. Cred că şi acum este un timp în care ar trebui să redevenim creştini, să ne reîncreştinăm ţinând aceste sărbători în spiritul şi profunzimea lor.

Alin ZAHARIE: Un gând pentru creştini la acestă sărbătoare a Sfântului Apostol Andrei…

Părintele Cătălin Maier: Dacă suntem cu adevărat creştini ar trebui să redescoperim şi să începem din nou să trăim în spiritul învăţăturii evanghelice pe care Sfântul Apostol Andrei a adus-o şi ne-a propovăduit-o.

Sursa: zi-de-zi.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here