Inventatorii preistorici

0
98

preistoriciAnalizele craniilor ancestrale descoperite în diverse situri ale lumii şi a ADN-ului nu au oferit cercetătorilor informaţii legate de gradul de inteligenţă a strămoşilor noştri. Din fericire s-au păstrat nenumărate obiecte confecţionate de aceştia, gravuri sau picturi rupestre care vorbesc desluşit despre capacitatea lor, incredibilă, de a le concepe şi realiza. Cele dintâi mărturii edificatoare legate de gândirea şi abilităţile lor le-au oferit obiectele tăiate din piatră şi lemn sau ustensilele ascuţite din silex şi os. În Europa, Asia şi Africa, majoritatea oamenilor preistorici erau capabili să prelucreze pietre cioplindu-le cu o altă piatră pentru a obţine ustensile simple dar eficace. Cu timpul, acestea şi-au diversificat formele, au devenit tot mai sofisticate.

Primele obiecte tăioase au apărut în Africa în urmă cu 2,6 milioane de ani, iar primele „cuţite suedeze”, cu două tăişuri şi vârf ascuţit, cu un milion de ani mai târziu. În Paleoliticul Superior (între anii 35.000 şi 5000 i.Ch.), strămoşii noştri europeni au ajuns la un grad înalt de prelucrare a materialelor, care, dincolo de funcţia utilitară prezentau forme artistice realizate cu un incredibil rafinament. Unele dintre ele aveau şi un rol simbolic.

Jarul, un atu redutabil

Cele mai vechi peşteri descoperite în care a fost atestată utilizarea focului se situează în urmă cu 1,5 milioane de ani (în Africa). Focul nu a fost utilizat doar pentru încălzire, pentru a face lumină şi pentru a frige carnea ci şi, în mod controlat, în urmă cu aproximativ 200.000 de ani. O mărturie în acest sens o reprezintă lămpile din piatră sau gresie, cele mai vechi fiind descoperite în Europa, în concavitatea cărora ardeau grăsimi de animale în care era introdus un fitil vegetal. Lămpile au jucat, deopotrivă, un rol important în timpul realizărilor picturilor pe pereţii peşterilor dar şi pentru a crea anumite efecte prin arderea unor zone din ansamblul artistic.

Roşu şi negru

Primele urme de pigmenţi au fost descoperite într-un sit din Africa de est, având o vechime de 1,5 milioane de ani. Cel mai vechi, de culoare roşie, a fost obţinut în urma frecării unor fragmente de bazalt, praful obţinut fiind încălzit la temperaturi înalte şi amestecat cu seva vegetală. După un milion de ani, această practică s-a răspândit pe întregul continent african, apoi pe teritoriul Indiei şi în Europa. În urmă cu peste 150.000 de ani au fost realizate ustensile de măcinat rocă, asigurându-se o producţie sistematică a prafului. A fost folosit în mari cantităţi pentru zugrăvirea mormintelor, în special în Europa. În urmă cu 70.000 de ani a fost inventat pigmentul negru mineral obţinut din oxizi de fier şi manganeziu. În picturile policrome rupestre a fost utilizat pentru prima oară în urmă cu 36.000 de ani în peştera Chauvet din Ardeche, Franţa.

Sursa: revistamagazin.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here