Invenție din lumea antică: Vârfurile de săgeată

0
668

varf de sageataArcul și săgeata au fost inventate pe la 25.000 Î.H., cu aproximaţie, probabil ca o dezvoltare a tehnicii aruncării suliţei. La puţin după aceasta, oamenii au început să folosească focul pentru a întări vârfurile și au adăugat pene în coada săgeţii pentru a-i îmbunătăți traiectoria. Cel mai vechi vârf de săgeată descoperit până în prezent a fost găsit în Africa.

Arcul și săgeata sunt o invenţie relativ recentă în America de Nord, apărând între anii 500 şi 900 d.H. Vârfurile de săgeată americane erau triunghiulare sau în formă de lacrimă şi, de obicei, foarte mici, rar depășind lungimea de 4 centimetri.

În Europa vârstei mijlocii a Epocii de Piatră se fabricau multe vârfuri de săgeată din cremene. Oamenii Mezoliticului erau, în principal, culegători şi vânători, arcurile şi săgeţile fiind o parte indispensabilă a echipamentului lor. O îmbunătăţire a fost adusă pe la 13.000 Î.H. prin inventarea vârfului de săgeată transversal. Acesta era un fel de brici zburător care, dacă îşi atingea ţinta, tăia arterele prăzii, ucigând-o instantaneu. Probabil că de multe ori vârfurile săgeţilor mai vechi se înfigeau în animalul vânat, lăsându-l totuşi în stare să mai alerge kilometri buni. Vârful de săgeată transversal însemna o moarte mai rapidă şi o vânătoare mai scurtă.

În Italia, un om a fost înmormântat pe la 11.000 î.H. cu un vârf de săgeată din cremene înţepenit în şold. Să fi fost oare un accident de vânătoare sau avem în faţă prima dovadă a folosirii arcului si săgeţilor în acte de agresiune? Arcurile şi săgeţile erau, în mod evident, de un folos imens oamenilor în ceea ce priveşte procurarea cărnii, dar reprezentau şi o mare nenorocire, în sensul că puteau fi folosite pentru crimă – de orice fel. La aşezarea fortificată Crickley Hill din Cotswolds, construită în Neoliticul târziu, arheologii au găsit o mulţime de vârfuri de săgeţi chiar între cele două intrări. Aceasta sugerează că asupra aşezării a avut loc un atac armat susţinut în care s-a tras cu săgeţi prin şi peste porţi, şi ne permite să ne facem o idee despre modul în care se desfăşurau războaiele tribale în Neoliticul târziu.

În Germania au fost găsite cozi de săgeţi datând de prin 9000 î H iar în Danemarca, arcuri din 7000 Î.H. Otzi, bine-cunoscutul Om al zăpezilor, descoperit în Alpi în anul 1991, a murit pe la 3300 Î.H. Purta cu el o tolbă cu 14 săgeți, ceea ce înseamnă că era  arcaș. Tot o săgeată, înfiptă în umăr, i-a provocat și moartea, iar acest incident a generat  o mulțime de discuții. A fost Otzi victima unui accident de vânătoare sau a fost ucis intenţionat?

Invenții care au schimbat lumea, Rodney Castleden

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here