Invenții care au schimbat lumea – Aparatul cu raze X

0
858

Fizicianul german Wilhelm Roentgen a descoperit razele X.

razeÎn 8 noiembrie 1895, a observat un fenomen neobișnuit în timp ce făcea expereiențe cu razele catodice produse în tubul vidat, inventat recent un fizician englez, William Crookes. Când prin tub trecea un curent, o bucată de hârtie vopsită cu platinocianură de bariu aflată în apropiere devenea fluorescentă . Roentgen a învelit tubul cu carton negru și alte materiale, dar fenomenul s-a repetat. Roentgen și-a dat seama că descoperise o rază invizibilă care putea trece prin unele substanțe, dar nu și prin altele. „În spatele unei  cărți de 100 de pagini”, nota el, „am văzut cum se luminează puternic ecranul fluorescent.”

Roentgen nu știa ce sunt razele invizibile, așa că le-a numit  raze X.

Neîndoielnic, cea mai semnificativă aplicație a descoperirii (sau invenției) lui Roentgen a fost utilizată folosirea razelor X în fotografierea interiorului corpului uman. În decembrie 1805, a fotografiat cu raze X mâna unui coleg, fotografie care a devenit istorică pentru medicină. Structura osoasă se vedea cu o claritate excepțională, de vreme ce razele puteau trece cu mare ușurință prin piele  și mușchi, dar nu și prin oase, ceea ce însemna că puteau privi în interiorul cuiva.

Fotografia lui Roentgen a reprezentat un important punct de cotitură în medicină, și aplicația tubului catiodic  al lui William Crookes  a oferit imediat doctorilor un instrument de diagnosticare revoluționar, dând o nouă calitate și eficiență asistenței medicale a secolului al XX-lea.

De asemenea, a îmbunătățit siguranța din aeroporturi, permițând scanarea bagajelor în scopul depistării armelor sau a bombelor.

„Invenții care au schimbat lumea” de Rodney Castleden

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here