Invenţii care au schimbat lumea din perioada iluminismului – Semănătoarea (1701)

0
495

semanatoareJethro Tull a studiat dreptul la Oxford. Mai târziu a călătorit prin Europa, unde a avut ocazia să observe o varietate de practici agricole. Revenit în Anglia, a moştenit un teren în sudul ţării şi acolo şi-a putut pune în practică o parte din ideile pe care le avea în domeniul agriculturii. A devenit membru al grupului „fermierilor progresişti” care au înfiinţat sistemul Norfolk, un efort de pionierat menit să pună agricultura britanică pe o bază mai ştiinţifică.

Jethro Tull a inventat semănătoarea în 1701. Până în acel moment, seminţele erau împrăştiate cu mâna, motiv pentru care erau repartizate destul de neuniform şi neeconomic pe suprafaţa unui câmp. Multe seminţe rămâneau la suprafaţă şi nu prindeau rădăcină, pierderile fiind mari. Dispozitivul inventat de Tull, al cărui prototip l-a construit din pedalele orgii de la biserica locală, le-a dat fermierilor posibilitatea de a semăna seminţele pe rânduri bine spaţiate, la adâncimi specifice. Sistemul lui Tuli a fost funcţional. Utilizarea semănătorii a avut ca rezultat mărirea  proporţiei seminţelor germinate şi, prin urmare, sporirea recoltelor. Inventarea semănătorii a fost prima dintr-o întreagă secvenţă de îmbunătăţiri aduse agriculturii în secolul al XVIII-lea, care au condus la o eficienţă sporită, productivitate mai mare şi producţie alimentară generală superioară. Aşa cum pompa cu aburi a lui Savery a marcat începutul Revoluţiei Industriale, semănătoarea lui Tuli a reprezentat debutul Revoluţiei  Agricole.

Jethro Tull a fost un vizionar. Pe lângă semănătoare, a inventat prăşitoarea, cu tracţiune animală şi a adus perfecţionări plugului. În 1731 şi-a publicat ideile despre agricultură în Eseu asupra principiilor muncii câmpului. Avea să fie o  carte cu o influenţă enormă asupra moşierilor din Marea Britanie a secolului al XVIII-lea.

Invenții care au schimbat lumea, Rodney Castleden

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here