Invenţii care au schimbat lumea – Harpa

0
1634

harpaHarpa este un instrument muzical ce face parte din categoria instrumentelor cu coarde ciupite. Mai mult decât atât, are coarde poziţionate vertical şi paralele cu una din laturile cadrului triunghiular.

Ei bine, harpa îşi are originea în Mesopotamia. De pildă, cele mai vechi harpe datează din anul 3500 î.Hr. Harpa persană a fost într-o continuă creştere de popularitate în Persia de la începuturile acesteia, în jurul anului 3000 î.Hr., până în secolul al XVII-lea.

Pe de altă parte, harpa este menţionată, în relatările lucrărilor din “Literatura Tamil Sangam” ce datează din anul 200 î.Hr., ca fiind primul instrument muzical utilizat de către poporul Tamil. Istoria documentată a harpei poporului Tamil începe în anul 500 î.Hr.

Conform www.cineainventat.ro în Evul Mediu existau cântăreţi ce compuneau versuri pentru public şi cântau la harpă. Aceştia ţineau adesea programe muzicale în pieţe sau la banchetele regale unde cântau pentru familia regală şi pentru invitaţii acestora.

De-a lungul anilor, harpa a suferit numeroase modificări de formă, cea mai nouă schimbare fiind făcută de francezul Sebastien Erard, în anul 1801. Lucrurile nu se opresc aici, constructorul german, G. Hochbrucher, a adăugat şapte pedale pentru a extinde tonurile accesibile instrumentului.

Conchizând, în zilele noastre, harpa este un instrument folosit mai mult în concerte de muzică clasică şi, uneori, la banchete de gală. Aşadar, fiind un instrument laic, muzicianul oferă prin armonia melodică realizată la harpă, linişte şi bucurie în sufletele noastre.

Mădălina M.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here