Invenţii care au schimbat lumea în perioada iluminismului – Pompa cu aburi (1698)

0
1106

pompa cu aburiPompa cu aburi a fost inventată de Thomas Savery, născut la Shilstone, în Devon, în jurul anului 1650. Savory a fost un inventator înnăscut. La început a fost interesat de aplicaţiile militare şi navale ale tehnicii, şi una dintre invenţiile lui a fost o versiune oarecum prematură a roţii cu zbaturi. A devenit apoi interesat de pompe. Pompele căpătau atunci o importanţă din ce în ce mai mare în alimentarea cu combustibil. Pe măsură ce se despădureau mai multe terenuri în Britania, lemnul ca sursă de combustibil se împuţina. Combustibilul de substituţie era cărbunele. În bazinele carbonifere de suprafaţă, cărbunele putea fi extras uşor, dar când minerii au ajuns să foreze mai în profunzime, au întâlnit pânze freatice. Pentru a putea lucra la adâncime, aveau nevoie de pompe eficiente pentru a-şi menţine minele uscate. Aceasta era situaţia si în minele de staniu din Cornwall. A fost un caz clar de invenţie produsă din necesitate.

În 1698, Thomas Savery a inventat un motor cu aburi. Se baza pe oala sub presiune inventată de Denis Papin în 1675. A cerut şi a obţinut un patent pentru motor şi apoi, în 1702, a publicat o descriere a maşinii în cartea Prietenul minerului, pretinzând că motorul lui putea fi utilizat pentru  a scoate apa din mine. Pompa lui Thomas Savery nu avea piston. Folosea, în schimb, diferenţa dintre presiunea atmosferică şi cea a aburilor, pentru a ridica apa. Maşina consta dintr-un vas închis umplut cu apă. În el se introduceau aburi sub presiune, obligând apa să urce şi să fie evacuată pe puţul minei. Apoi un sprinkler cu apă rece răcea vasul închis, condensând  vaporii din interiorul lui. Aceasta crea un vid care, la rândul lui, aspira o altă cantitate de apă din puţul minei cu ajutorul unei valve de pe fund.

Acţiunea atmosferică se limita la ridicarea unei coloane de apă la înălţime de aproximativ zece metri, după cum comentase deja corespondentul lui Galilei . Cu ajutorul presiunii aburilor se pu ajunge la o înălţime de aproximativ 15 metri, dar solicitarea asupra cazanului era prea mare. Aceasta însemna că, în pofida celor pretinse,  pompa lui Savery nu era cu adevărat capabilă să scoată apa nedorită dintr-o mină. De fapt, mai toate pompele lui Savery, care au funcţionat,  au fost utilizate pentru a alimenta Londra cu apă. A existat o încercare de a folosi pompa cu aburi pentru a evacua apa din mina Broadwate din Wednesbury, dar pur şi simplu nu a mers.

Dacă ar trebui identificat un eveniment anume care a marcat debutul Revoluţiei Industriale, acela ar fi inventarea de către Thomas Savery a pompei cu aburi. Chiar dacă nu a fost un mare succes în sine, ca potenţial de dezvoltare, ca intenţie şi capacitate de a fi transformată în ceva de utilitate vitală, ea a dat specificul epocii. Mai presus de orice, a fost motor cu aburi, şi Revoluţia Industrială a fost clădită pe aburi.

Invenții care au schimbat lumea, Rodney Castleden

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here