Invenţii care au schimbat lumea – Lingura

0
935

linguraAcest obiect simplu şi comun este un tacâm format dintr-o cupă mică și puțin adâncă, un mâner, mai mult sau mai puțin lung, folosit în principal pentru servirea alimentelor sau băuturilor lichide (supă, ceai) sau semilichide (cereale cu lapte, miere,) dar și pentru măsurarea și amestecarea elementelor. Poate fi făcută din metal (inox, argint, alamă), din lemn sau chiar din plastic.

Lingura este o ustensilă ce constă într-o mică scobitură, rotundă sau ovală, ataşată unui mâner. Este un tip de tacâm folosită, pentru servit masa şi este un obiect pe care, cu siguranţă, cu toţii îl avem în bucătărie.

Istoria lingurii

Debutează încă din Preistorie. Pe timpul Civilizaţiei Neolitice Ozieri din Sardinia care foloseau linguri din ceramică. S-au descoperit exemple bine conservate de linguri, folosite de egiptenii antici, de diferite forme realizate din fildeş, silex, ardezie sau lemn, majoritatea încrestate cu simboluri religioase.

În China Dinastiei Shang, lingurile erau realizate din os. Lingurile chinezeşti din perioada Epocii de Bronz Timpurii aveau vârful ascuţit şi erau folosite şi ca furculiţe.

Lingurile romane și grecești erau făcute de obicei din bronz sau argint iar forma mânerului era de spice.

La începuturile lumii musulmane, lingurile se foloseau pentru a servi supă.

Lingurile medievale pentru folosirea casnică erau făcute din corn de vacă sau din lemn, cele din materiale precum alama au apărut abia prin secolul al XV-lea. Descrierile lingurilor de argint din inventarele de la acea vreme se axau pe valoarea și raritatea lor. De pildă, lingurile de argint erau folosite doar în casele regale. Cea mai timpurie referinţă a lingurilor de argint şi aur datează din anul 1259 şi este trecută într-un testament englezesc.

În anul 1300, în inventarul regelui Edward I se găseau linguri de argint şi aur, marca Fleur-de-lis.

În prima parte a secolului al XVIII-lea, scobitura lingurii devine îngustă şi eliptică, cu “limba” coborând în spate şi mânerul îndoit în sus la capăt, pentru ca lingura să fie manipulată de la capătul mânerului. Forma modernă, la care vârful scobiturii este mai îngust şi mai rotunjit decât baza, iar partea rotunjită din capăt îndoită în jos, a intrat în uz în jurul anului 1760.

Lingurile suvenir sunt folosite exclusiv pentru scopuri decorative comemorând evenimente speciale. Lingurile pot fi folosite și ca instrument muzical.

Conchizând cele spuse mai sus ştim că aceasta invenţie ne-a uşurat modul de a servi masa sau de a amesteca ingredientele în preparatele culinare. Putem considera lingura o ustensilă de neînlocuit în casele noastre.

Mădălina M.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here