Invenții care au schimbat lumea: Linoleumul (1860)

0
305

linoleumLinoleumul este un material sintetic pentru acoperirea podelelor făcut din ulei de in solidificat combinat cu rumeguş şi fixat pe un suport textil. Crea o suprafaţă foarte netedă şi impermeabilă şi, cu ceva îndemânare şi practică, putea fi tăiat exact după conturul unei încăperi, acoperindu-i perfect podeaua. Odată montat, era uşor de curăţat. In casele sărăcăcioase, putea acoperi duşumelele urâte, de proastă calitate.

O altă caracteristică a linoleumului era aceea că putea fi realizat în orice culoare. Cele mai rafinate tipuri de linoleum (produse şi acum) se fac prin tăierea şi intercalarea unor bucăţi de linoleum de culori diferite; este un meşteşug la fel de avansat precum marchetăria. Aceste pardoseli de înaltă calitate erau şi sunt foarte durabile, întrucât culorile penetrează mult sub suprafaţa materialului. Linoleumul de cea mai bună calitate a fost denumit „vas de luptă”, din cauză că era folosit pe aceste vase – o aplicaţie nefericită, odată ce unul dintre inconvenientele linoleumului era inflamabilitatea.

Prin anii 1950, linoleumul a început să capete un iz demodat, şi reputaţia lui nu a avut de câştigat de pe urma modelelor ieftine, de calitate proastă, care umpleau piaţa. Acestea aveau imprimeuri şi uzura devenea vizibilă destul de rapid. Dar vreme de un secol de la inventarea sa în 1860, linoleumul a acoperit ieftin, elegant, curat şi igienic podelele din sute de mii de locuinţe obişnuite. La sfârşitul secolului al XIX-lea era pardoseala favorită pentru zonele de mare uzură de felul holurilor şi al coridoarelor şi un bun material de umplutură în jurul marginilor covoarelor în secolul al XX-lea, fiind impermeabil şi uşor de spălat fost larg utilizat în bucătării. Era igienic şi, având o oarecare elasticitate, farfuriile scăpate pe jos se spărgeau mai greu.

Dar oamenii au experimentat încă de la început cu linoleumul- începutul secolului al XX-lea, E. F. Benson, autorul romanelor Mapp and Lucia, a tăiat linoleum negru şi alb în pătrate pe care le-a aşezat pe podea ca o tablă de şah, creând un efect puternic de marmura italienească în alb şi negru.
Linoleumul a fost inventat de Frederick Walton în 1860. Ideea i-a venit când a văzut pojghiţa dură, flexibilă, lucioasă, formată la suprafaţa unei cutii cu vopsea pe bază de ulei de in. În 1864 a pus bazele unei fabrici de linoleum. Invenţia lui s-a bucurat de un succes imediat şi a fost căutată de proprietarii de locuinţe de pretutindeni. Şi chiriaşii erau interesaţi – puteai să-ţi rulezi linoleumul şi să-1 iei cu tine când te mutai, în 1869, Walton vindea linoleum nu numai în regatul britanic, ci şi în multe ţări de pe continent. Exporta, de asemenea, în America. În 1877, Kirkcaldy devenise cel mai mare producător de linoleum din lume; existau şase fabrici de linoleum în oraş.

În colaborare cu Frederick Palmer, Frederick Walton a inventat mai târziu Anaglypta şi Lincrusta, varietăţi de tapet stampat care au fost foarte populare în căminele victoriene. Lincrusta era făcut dintr-un amestec cu ulei de in. Anaglypta s-a bucurat de mare popularitate ca tapet capabil să ascundă neregularităţile pereţilor.

Astăzi, linoleumul a fost înlocuit aproape complet cu vinilul. Acesta are proprietăţi similare de durabilitate, duritate şi flexibilitate, dar oferă, în plus, culori mai vii şi mai translucide, putând imita marmura. Vinilul este, de asemenea, mai puţin inflamabil, deşi în caz de incendiu vinilul emană unele produse de combustie toxice. Există încă unele motive pentru a prefera linoleumul. Din cauză că este compus din materiale organice, nefiind sintetic, creează mai puţine probleme anumitor alergici. Vechea asociere a linoleumului cu sărăcia a dispărut, şi recent s-a observat o nouă creştere a interesului pentru acest material, mai ales pentru versiunea de mare calitate, linoleumul de tip mozaic, cu ajutorul căreia experţii pot reflecta arhitectura unei camere anume, creând un incredibil efect de lux.

Invenții care au schimbat lumea, Rodney Castleden

 Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here