Invenții care au schimbat lumea – Logaritmii (1614)

0
1496

john_napierLogaritmii ţin de partea practică a matematicii, înlesnind aplicaţiile în tehnologie şi astronomie. Logaritmii scurtează calculele în acelaşi fel în care înmulţirea scurtează adunările repetate: cinci plus cinci plus cinci plus cinci reprezintă trei calcule, în timp ce cinci ori patru înseamnă un singur calcul. Cu ajutorul logaritmilor se pot calcula mai uşor puterile. Cinci la puterea a doua este douăzeci şi cinci. Un logaritm este puterea la care trebuie ridicat un număr dat numit bază, pentru a obţine un alt număr. Logaritmul lui 100 în baza 10 este 2, şi poate fi scris în următoarea formă: log10 100 = 2.

Deşi inventarea logaritmilor a fost revendicată şi de alţii, şi este adevărat că mai mulţi oameni au contribuit la dezvoltarea ideii, principalul părinte al logaritmilor a fost John Napier.

Napier a urmat Universitatea St. Andrew’s din Scoţia, fără însă a obţine o licenţă, un lucru obişnuit în acea vreme. Se crede că a călătorit prin Europa la sfârşitul anilor 1560 şi că a stat ceva timp la Paris. În 1571 revenea la moşia lui din Scoţia, unde şi-a dedicat mare parte din top controverselor religioase ale vremii. Napier a fost un protestant devotat şi a considerat că publicaţia sa cea mai importantă a fost Simpla descoperire a revelaţiei depline a Sf. Ioan (1593), în care încerca să Aplice cartea revelaţiei. Ideea lui era că simbolurile erau toate numerice şi prin urmare, soluţia cărţii era matematică.

Religia a fost principala preocupare a lui Napier. în matematică nu vedea mai mult decât o modalitate plăcută de petrecere a timpului. Ideile despre logaritmi au fost publicate în 1614, într-o lucrare intitulată Mirifici logarithmorum canonis descriptio. Logaritmii lui Napier erau uşor diferiţi de cei care se utilizează azi; Şi-a definit logaritmii drept raportul a două distanţe dintr-o formă geometrică, în timp ce în matematica modernă sunt văzuţi ca exponenţi. Napier a inventat logaritmii pentru a-i scuti pe astronomi de calcule interminabile şi pentru a reduce numărul greşelilor pe care le făceau. După părerea lui, „scurtând munca de calcul, logaritmii dublau viata astronomilor”.

Invenții care au schimbat lumea, Rodney Castleden

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here