Invenţii care au schimbat lumea – Maşina de calcul (1642)

0
2606

masina calculBlaise Pascal (1623-1662) şi tatăl lui au efectuat împreună o varietate de experienţe care au condus la inventarea barometrului, a  presei hidraulice şi a seringii. Ideea de probabilitate matematică a izvorât din corespondenţa dintre Blaise Pascal şi Pierre de Fermat privind repartizarea şanselor în jocurile de noroc, în 1642, la vârsta de numai 19 ani, Pascal a inventat şi brevetat o maşină de calcul. Construise dispozitivul pentru a-şi ajuta tatăl în munca sa – calcularea impozitelor din Rouen. Maşina făcea adunări şi scăderi utilizând roţi numerotate de la zero la nouă. Avea un mecanism ingenios  cu clichet pentru deplasarea zecilor unui număr mai mare de nouă. La  fel ca în alte domenii pe care le-a abordat, maşina de calcul a lui Pascal a fost un prototip care avea să fie preluat şi dezvoltat de alţii. Opera lui poate fi considerată astăzi o rampă de lansare a realizărilor tehnice viitoare.

În 1692, filozoful şi matematicianul Gottfried von Leibniz (1646-1716) a pus la punct o maşină de calcul mai avansată. Aceasta putea efectua i înmulţiri prin adunare repetată. Putea face şi împărţiri, pe lângă adunările  şi scăderile de care era capabilă maşina lui Pascal. Leibniz a utilizat un tambur în trepte pentru a mecaniza calculul tabelelor trigonometrice.

Este uşor de presupus cum s-a ajuns de aici la crearea în 1833 a Cotorului analitic, un calculator digital complex. Inventatorul lui, Charles Babbage, a făcut rost de nişte bani de la guvernul britanic, dar a trebuit să investească şi 20.000 de lire – o sumă imensă – din buzunarul propriu pentru a-şi construi maşina. Guvernul s-a retras din proiect în 1842. Prim-ministrul Robert Peel a glumit: „Ce-ar fi să punem maşina să calculeze când va fi utilă?”

Evoluţia constantă a maşinii de calcul a culminat cu calculatorul electronic al secolului al XX-lea şi a început cu maşina de adunat a lui Pascal.

Invenții care au schimbat lumea, Rodney Castleden

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here