Invenții care au schimbat lumea: Mașina de spălat

0
672

masina de spalatSpălatul rufelor este o activitate pe care oamenii o întreprind încă din Antichitate. Există dovezi care indică existența săpunului în Roma, unde grăsimea animalelor sacrificate era utilizată ca săpun. De-a lungul zidului de apus al cetății clasice a Troiei existau albii din piatră pentru spălat, la care veneau femeile din cetate pentru a spăla rufele familiei. Aceste albii erau alimentate cu apă printr-un pasaj subteran de la un izvor triplu aflat chiar sub cetate. Erau în uz acum 2000 de ani și înlocuiseră, probabil, instalațiile similare din  Troia regelui Priam din Epoca Bronzului, existente cu 1200 de ani înainte.

În 1797 s-a inventat scândura de frecat. În secolul al XIX-lea, multă lume își spăla rufele într-o copaie de lemn sau cositor. Hainele erau puse în copaie cu apă fierbinte și fulgi de săpun, și agitate apoi cu un dispozitiv modern care arăta ca un taburet cu trei picioare la capătul unui mîner; în celălalt capăt avea o piesă în formă de cruce care permitea apucarea fermă cu ambele mâini. Mânuirea dispozitivului de spălat era o muncă foarte grea. Unele dintre mașinile de spălat automat de mai târziu au încercat să imite mișcarea lui de spălat automat de mai târziu au încercat să imite mișcarea lui de rotație înainte și înapoi. Primul dispozitiv asemănător mașinii  de spălat moderne a fost inventat în 1851 de americanul James King. Mașina lui consta dintr-un tambur rotitor, dar era acționată tot cu mâna, asemenea calandrului pentru stoarcerea rufelor.

În 1858, Hamilton Smith a primit un brevet pentru inventarea unei mașini de spălat rotative. Prima mașină de spălat electrică, denumită Thor, a fost inventată în 1908 de Alva J. Fisher și produsă de compania Hurley Machine din Chicago. Era tot o mașină cu tambur, dar de astă dată prevăzută cu un motor electric.

”Invenții care au schimbat lumea”

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here