Invenții care au schimbat lumea – Moara de vânt

0
3560

Moara-de-vant-DanemarcaCel mai vechi caz de utilizare a puterii vântului a fost ambarcațiunea cu pânze. Din cele mai vechi timpuri, oamenii au înțeles că vântul prins într-o pânză poate fi făcut să împingă o barcă. Aplicarea acestui principiu la morile de vânt a survenit mult mai târziu. Primele mori de vânt  au fost construite în Persia (Iran) în jurul anului 600. Se crede că erau folosite pentru a pompa apă. Nu se știe cum arătau, fiindcă nu au rămas planuri sau desene. Dar au fost descrise. Aveau pânze montate verticale, făcute nu din pânză, ci din mănunchiuri de trestie sau de lemn. Acestea erau  fixate de o coloană verticală  centrală prin traverse orizontale.

Prima moară de vânt atestată documentar a fost construită pentru măcinarea cerealelor. La acest tip de moară, piatra de moară era prinsă de coloana verticală. Echipamentul pentru măcinat era amplasat în interiorul clădirii pentru a fi adăpostit de vânt. Acest aranjament  a fost menținut în morile de vânt  din Europa până la începutul secolului al XX-lea.

Documentele  atestă  existența morilor de vânt în China în 1219, și unii cred că erau construite de chinezi cu mult timp înainte de anul 600. În Europa, morile de vânt și-au făcut apariția în 1300, și nu după multă vreme, olandezii au început să le perfecționeze. Una dintre modificările pe care le-au făcut a constat în  montarea unui vârf mai înalt, întrucât puterea acestuia era diminuată de frecarea cu solul. În acest fel putea fi exploatat vântul mai puternic de la înălțime. Etajele din interiorul turnului serveau unor scopuri diverse: depozitarea cerealelor, separarea plevei, măcinarea cerealelor, depozitarea făinii. La parter se găsea, de obicei, locuința morarului și a familiei sale. Turnul și moara trebuiau mutate manual când se schimba vântul, astfel încât pânzele să fie mereu cu fața la vânt.

Când olandezii au construit diguri și șanțuri pentru a recupera pământ din mare, au pompat apă din șanțuri în canale și râuri cu ajutorul morilor de vânt. Pe măsură  ce proiectele de recuperare au devenit mai ambițioase, au apărut mai multe mori de vânt.

Moara de vânt a fost extrem de adaptabilă , chiar și ca echipament de transformare a energiei. Putea fi utilizată pentru a pompa apă sau a măcina cerealele. De asemenea, cu ajutorul ei se puteau tăia lemne , acționa ciocane de forjă și efectua tot felul de lucrări neobișnuite.

Morile de vânt erau foarte răspândite în Europa și în America în 1900, dar concurența acerbă a puterii aburilor le-a scos din uz în primele decenii ale secolului al XX-lea. Privind retrospectiv, dată fiind îngrijorarea actuală legată de consumarea combustibilului fosil, se pare că am renunțat la morile de vânt  exact atunci când ar fi trebuit să construim mai multe. Poate vom reveni.

 „Invenții care au schimbat lumea”  de Rodney Castleden   

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]                                 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here