Invenții care au schimbat lumea: Oala sub presiune

0
1156

oalaOala sub presiune  este un vas închis ermetic, o oala cu un capac etanș, care produce aburi pentru a găti hrana rapid, păstrându-i valoarea nutritivă. Oala sub presiune a fost inventată în 1679 de fizicianul francez Denis Papin. Generarea de aburi în interiorul vasului ridică presiunea. Temperatura în interiorul oalei crește la 130⁰C, cu destul de mult peste punctual normal de fierbere a apei, 100⁰C.

Papin și-a prezentat așa-numita „cameră cu aburi” la Societatea Regală din Londra. Oala sub presiune a fost comercializată sub denumirea de oala lui Papin. Capacul era prevăzut cu o valvă de siguranță. Acesta permitea ieșirea vaporilor atunci când se atingea un nivel superior al presiunii, prevenind o explozie.

Sir Christopher Wren, membru al Societății Regale, l-a încurajat pe Papin să scrie o broșură despre invenția sa. Denis Papin își vedea dispozitivul utilizat în bucătărie, dar oala lui Papin, cunoscută și sub denumirea de autoclavă, și-a găsit prima întrebuințare comercială în lumea industriei, pentru sterilizare.

Oala sub presiune a ajuns să fie folosită în scopul căruia i-o destinase inventatorul ei  de-abia în secolul al XX-lea. A devenit o ustensilă de bucătărie populară în America și Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când oamenii au înțeles că, folosind-o, pot economisi combustibil. Un ghiveci putea fi gătit, la același foc, în jumătate din timp.Oamenii au mai observat că, deoarece timpul de gătit era mai scurt, alimentele își păstrau gustul mai bine.

În secolul XXI, cu Campania împotriva emisiilor de dioxid de carbon și îngrijorarea crescândă legată de consumarea combustibilului fosil, o a doua revenire a oalei sub presiune pare iminentă.

Invenții care au schimbat lumea”, Rodney Castleden

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here