Invenții care au schimbat lumea: ”Ochiul de pisică”

0
635

ochi de pisicaOchii de pisică sunt reflectoare încastrate în suprafața drumului, care îi ajută pe șoferi să vadă noaptea sau pe ceață. Au fost inventați în 1934 de Percy Shaw. Acesta s-a născut la Halifax în 1890 și a lucrat ca muncitor într-o fabrică de îmbrăcăminte rutieră de la vârsta de 13 ani. A studiat stenografia și contabilitatea la seral, dovedind o minte activă. Împreună cu tatăl lui, a deschis un atelier de reparații  specializat pe tăvăluci de grădină, și de aici a început să de ocupe de construirea aleilor. Shaw a inventat un minităvălug cu motor care să îl ajute în munca lui.

În regiunea în care trăia Percy Shaw se producea frecvent ceață. Drumurile erau adeseori periculoase pentru conducătorii vehiculelor, din cauza vizibilității proaste. Shaw a văzut o soluție. S-a apucat să proiecteze niște stâlpi care, fixați în suprafața drumurilor neluminate, aveau să reflecteze lumina din farurile mașinilor. Ideea i-a venit văzândcum se luminează indicatoarele rutiere de le lumina farurilor.

După ce și-a brevetat stâlpii reflectorizanți, în 1934, Shaw și-a înființat o firmă pentru a produce noii ochi de pisică.

La început, vânzările au mers foarte prost. Succesul comercial a venit în 1947, când ministrul adjunct al transporturilor, James Callaghan, a introdus utilizarea ochilor de pisică pe drumurile britanice. Astăzi există zeci de mii de astfel de dispozitive reflectorizante pe drumuri. De obicei sunt fixate în suprafața drumului , de-a lungul marginilor sau pe linia de demarcație dintre sensuri. S-au dovedit a fi de mare folos pentru siguranța circulației rutiere.

Invenții care au schimbat lumeade Rodney  Castleden

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here