Invenţii care au schimbat lumea – Roata cu zbaturi (1450)

0
892

vapor cu ybaturiÎn general, asociem roata cu zbaturi cu vasele cu aburi ale Revoluţiei Industriale, cu vapoare precum Great Western al lui Brunel, dar roata cu zbaturi a existat cu mult timp înainte. Manuscrisele medievale din colecţia Harleian conţin o carte cu schiţe italieneşti desenate în secoIul al XV-lea. Una dintre schiţe înfăţişează o ambarcaţiune care are o roată cu zbaturi antrenată prin forţă umană. De-a lungul timpului s-a încercat şi acţionarea ambarcaţiunilor cu zbaturi prin forţa cailor. La Barcelona, în 1543, Blasco Garay a echipat un vas cu două roţi cu zbaturi, câte una de fiecare parte. Roţile cu zbaturi erau învârtite de 40 de bărbaţi. Din câte ştim, încercarea a rămas singulară.

Experimentele cu roata cu zbaturi au fost reluate din când în când fără a se înregistra vreun progres. Contele d’Auxiron şi M. Perrier aul făcut o astfel de încercare în 1774, iar contele de Jouffroy alta, în 1783.  În Britania a existat o tentativă a lui Thomas Savery. Apoi, în 1787, Patrick Miller din Dalswinton a inventat un vas cu cocă dublă si zbaturi de fiecare parte. Zbaturile erau puse în mişcare de un grup de oameni  care învârteau un cabestan ce acţiona padelele de pe fiecare parte. Fireşte că bărbaţii care făceau această muncă oboseau foarte repede. Patrick

Miller i-a vorbit despre experiment lui William Symington, care îşi prezenta în acea vreme la Edinburgh trăsura cu aburi. Remarca lui Symington a fost inevitabilă: „De ce nu foloseşte forţa aburilor?” Iar combinaţia rezultantă dintre forţa aburilor şi roţile cu zbaturi s-a dovedit de cel mai mare succes în decursul secolului al XIX-lea. În cele din urmă, vapoarele cu zbaturi au fost înlocuite de cele cu elice, mai eficiente, dar roata cu zbaturi şi-a adus o contribuţie extrem de importantă la dezvoltarea transportului maritim, prin vapoare precum Great Western şi Great Eastern.

Chiar şi după ce a pierdut în întrecerea cu elicea, vaporul cu aburi cu zbaturi a continuat să fie utilizat pentru farmecul şi pitorescul său. În 1835, Casimi Friedrich Knorr a început să organizeze croaziere cu vapoare cu aburi pe lacul Lucerna din Elveţia. Primul său vapor, Stadt Luzern, şi-a început călătoriile pe lac în 1837. Cele cinci vapoare cu aburi din generaţia prezentă (Uri, Unterwalden, Schiller, Gallia şi Stadt Luzern [III]) sunt vechi de un veac, dar funcţionează încă perfect. Schiller (construit în 1906) a fost complet reechipat şi restaurat ca monument istoric în 2000, arătând exact ca în momentul în care a fost lansat la apă. Aceste vapoare albe, nespus de elegante, care efectuează încă zi de zi curse pe lac, fac la fel de mult parte din peisajul turistic elveţian precum muntele Pilatus, Tellskapelle, Triebschen şi lacul Lucerna însuşi.

Invenții care au schimbat lumea, Rodney Castleden

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here