Invenții care au schimbat lumea: săpunul

0
1004

Săpunul a fost inventat în jurul anului 2800 î.H. Cea mai veche dovadă a folosirii săpunului  a fost găsită în niște cilindrii de lut din Babilon. O tăbliță de lut scrisă în Babilon în jurul anului 2200 î.H. conține o rețetă pentru obținerea săpunului. Ingredientele erau alcaliul, apa și uleiul de laur.

sapun

Săpunul – Folosit regulat de egiptenii antici

Egiptenii antici se spălau regulat. Aflăm din papirusul Ebers, scris în 1550 î.H., că foloseau  un săpun făcut dintr-o combinație de uleiuri animale și vegetale cu săruri alcaline. În alte documente din Egiptul Antic se pomenește de un soi  de săpun folosit pentru pregătirea lânii pentru țesut; spălarea fibrei era, în mod evident, încă de pe atunci o operațiune premergătoare torsului și țesutului.

Săpunul în Roma antică

Primele rapoarte potrivit cărora în Pompei s-a descoperit o fabrică de săpun cu calupuri de săpun au fost pur și simplu neadevărate. Se pare că romanii nu cunoșteau săpunul cu capacitățile sale. Pentru curățenia personală foloseau, în schimb, ulei.

Săpunul ca atare este menționat pentru prima oară de Pliniu, care vorbește în Istoria naturală despre fabricarea săpunului din cenușă și seu și sugerează că acesta era folosit mai mult la coafat decât la spălat. Pliniu spunea, cu un oarecare dispreț, că la germani și gali bărbații îl foloseau mai mult decât femeile. Probabil avea dreptate, și asta ar putea explica de ce războinicii nordici își puteau zbârli atât de înfricoșător părul atunci când plecau la luptă.

Citiți și Povestire cu tâlc: ”Săpunul și creștinismul”.

Săpunul în Țările arabe

În Țările arabe săpunul se făcea din ulei de măsline și uleiuri aromatice de felul uleiului de cimbru. Leșia a fost folosită prima oară în lumea musulmană și formula de obținere a săpunului nu a mai suferit de atunci încoace vreo schimbare semnificativă. Din anul 600 d. H. a început să se fabrice săpun în Nablus, Palestina, în Cufa și Basra în Irak.

Săpunurile moderne sunt descendente directe ale acelor săpunuri istorice arabe care erau deja colorate și parfumate, la fel ca produsele moderne.

Săpunul în Occident

Unele țări occidentale au vădit reticență în acceptarea săpunului. Igiena personală nu a fost întotdeauna o prioritate. În unele țări, importanța igienei a trebuit explicată de către autoritățile sanitare, atât în ceea ce privește spălarea corpului, cât și a hainelor, pentru a reduce populațiile de microorganisme patogene.

Citiți și Substanțele din săpun poluează atmosfera la fel de mult ca gazele de eșapament.

Este aproape de necrezut că în S.U.A. săpunul a apărut pe piață de-abia la sfârșitul secolului al XIX-lea. În prima jumătate a secolului al XX-lea s-au făcut campanii publicitare pentru a determina lumea să se spele cu săpun. De-abia în anii 1950 a înțeles marea masă a populației din America de Nord și Europa că săpunul este necesar pentru igiena personală. Având în vedere că săpunul a fost inventat în anul 2800 î.H., le-a luat destul de mult timp.

Invenții care au schimbat lumea” de Rodney Castleden

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here