Invenţii care au schimbat lumea secolului al XIX-lea – Becul Bunsen (1855)

0
876

3Becul Bunsen a fost inventat în 1855 de Robert Bunsen. Foloseşte ca sursă de combustibil gazul naturaI. Gazul intră în coş la bază printr-o mică deschidere care produce un jet de gaz în jurul bazei coşului, la nivel cu jetul, se găseşte un colier cilindric mobil. Colierul are un orificiu care poate fi aliniat cu un orificiu similar al coşului.
Când cele două orificii sunt aliniate, intră cantitatea maximă de aer. Dacă se roteşte colierul, cantitatea de aer admis scade. In acest fel pot fi produse tot felul de flăcări. Când orificiul este închis, se produce o flacără galbenă luminoasă, din cauză că nu este ars tot combustibilul. Mărind fluxul de aer, se arde mai mult combustibil. Când orificiile de la bază sunt aliniate se produce o flacără albastră transparentă. De ase¬menea, se poate auzi un vuiet. Aceasta este flacăra cea mai fierbinte pe care o poate crea lampa: în jur de 1500° C.
Becul Bunsen este un dispozitiv simplu din punct de vedere tehnic, extrem de eficient şi de util, şi poate fi folosit într-un număr enorm de situaţii diferite. Poate fi produs în masă la preţuri foarte mici, fiind astfel ideal pentru utilizarea în laboratoare şcolare şi universitare.
Robert Bunsen (1811-1899) a fost un chimist şi profesor german. A conceput becul pentru a-l ajuta în cercetarea sa privind izolarea substanţelor chimice. Flacăra albastră transparentă de mare intensitate nu interferează cu flăcările colorate date de diversele substanţe chimice. Bunsen a lucrat la Universitatea din Heidelberg şi i-a cerut unui tehnician, Peter Desaga, să-i construiască becul, dându-i specificaţii detaliate.
Becul de laborator nu este singurul lucru inventat de Robert Bunsen. A mai inventat un fotometru pentru a măsura intensitatea luminii, şi un acumulator chimic.

Invenții care au schimbat lumea, Rodney Castleden

 Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here