Invenţii care au schimbat lumea secolului al XIX-lea – Capsatorul

0
368

cine-a-inventat-capsatorulCapsatorul a fost inventat de două ori în 1866, de Patent Novelty Manufacturing Company şi de George McGill. Capsatorul este un dispozitiv util pentru fixarea la un loc a colilor de hârtie prin înfigerea unei capse metalice mici în coli şi îndoirea capetelor ei în spate.

Diverse dispozitive pentru prinderea colilor de hârtie existau încă din secolul al XVIII-lea. Se spune că Ludovic al XIV-lea utiliza unul. Odată cu dezvoltarea industriei şi a comerţului în Europa Occidentală a secolului al XIX-lea, a apărut o nevoie tot mai stringentă de ordonare a hârtiilor. Samuel Slocum a inventat în 1841 un dispozitiv considerat de unii primul capsator modern, dar descrierea brevetului arăta că era doar ceva mai mult decât o maşină cu ajutorul căreia se înfigeau bolduri într-o bucată de hârtie, utilă pentru comercializarea boldurilor pe care le producea Slocum.

În 1866, Patent Novelty Manufacturing Company a obţinut un brevet pentru un dispozitiv mult mai apropiat de capsatorul modern. Acesta putea fi încărcat cu o singură capsă şi era utilizat pentru prinderea colilor de hârtie, dar şi pentru capsarea covoarelor, a unor piese de mobilier sau a cutiilor de carton. Compania a avut iniţiativa de a produce şi comercializa capse de diverse mărimi; cea mai mică era de 0,5 centimetri, cea mai mare avea 1,3 centimetri. Acest capsator din 1866 semăna foarte bine cu capsatoarele de astăzi, numai că trebuia încărcat capsă cu capsă. Au urmat alte modele de capsator. În 1866 George McGill a inventat o capsă mică pliabilă din alamă; în anul următor inventa un dispozitiv cu ajutorul căruia capsa din alamă putea fi introdusă în hârtie. McGill a continuat să-şi dezvolte ideea în anii 1870. În 1879, a brevetat presa de capsat cu cursă unică McGill. Dispozitivul greu trecea o capsă odată prin mai multe coli de hârtie. Maşina de prins hârtii fără agrafe, vândută în America începând cu anii 1880 şi până în anii 1920, a fost o altă versiune îmbunătăţită a capsatorului, dar aceasta lucra fără capse. În schimb, tăia o limbă în hârtie şi o împăturea pentru a ţine colile la un loc.

Capsatorul a fost perfecţionat treptat până la punctul în care a putut fi încărcat cu douăzeci sau mai multe capse care puteau străpunge şi fixa mai multe coli. Există capsatoare care pot prinde la un loc un număr toarte mare de coli. Astăzi, puţine birouri comerciale sau administrative nu sunt dotate cu capsatoare şi aproape toată lumea are unul acasă.

Invenții care au schimbat lumea, Rodney Castleden

 Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here