Invenţii care au schimbat lumea secolului al XIX-lea – Cutia de conserve (1810)

0
774

cutia conserveNeguţătorul englez Peter Durând a inventat cutia de conserve în 1810 şi a primit un patent pentru ea în acel an. În 1813, John Hali şi Bryan Dorkin au deschis prima fabrică de cutii de conserve, în Anglia. La început procesul de fabricaţie era lent, dar s-a dezvoltat până în 1846, când Henry Evans a inventat o maşină care producea cutii de conserve cu viteza de una pe minut, de zece ori mai rapid decât până atunci.

Primele cutii de conserve erau făcute din tablă groasă, aşa ca nu puteau fi deschise decât cu ajutorul unui ciocan. Apoi s-a experimentat cu metal din ce în ce mai subţire şi s-a constatat că era la fel de eficient în conservarea alimentelor. Cutiile mai subţiri puteau fi deschise mai uşor, cu deschizătoare speciale. Primul desfăcător de conserve a fost inventat de Ezra Warner, din Waterbury, Connecticut, în 1858, şi trupele americane l-au folosit în timpul Războiului Civil. În 1866 a fost inventatat un alt gen de deschizător, cu cheiţă, de către J. Osterhoudt. Modelul este folosit încă pentru deschiderea conservelor de sardele. Modelul de deschizător folosit astăzi în majoritatea gospodăriilor, cel cu o tăietoare rotită în jurul marginii conservei, a fost inventat de William Lyman în 1870. O versiune electrică a acestui tip de desfăcător a fost produsă în 1931.
În secolul al XlX-lea, intenţia era să se păstreze hrana proaspătă închizând-o într-un recipient absolut etanş. Cutia de conserve a fost o soluţie de mare succes în acest sens. În 1935 s-au folosit pentru prima dată cutii din tablă pentru păstrarea prospeţimii băuturilor. Prima bere la cutie, Krueger Cream Alle, a fost vândută în acel an în Richmond, Virginia.
În zilele dinaintea apariţiei frigiderelor casnice, hrana conservată era indispensabilă. Fiecare gospodărie din lumea occidentală îşi ticsea cămara cu hrană conservată: fructe, peşte, carne la cutie. Înainte de refrigerare, singura formă prin care carnea de vită argentiniană putea ajunge la consumatorii nord-americani şi europeni era cea de conservă. Refrigerarea a făcut conservarea la cutie oarecum superfluă, dar există o inerţie a pieţei şi, desigur, conservele pot fi depozitate în afara frigiderului.

Invenții care au schimbat lumea, Rodney Castleden

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here