Invenţii care au schimbat lumea secolului al XIX-lea – Dinamita (1866)

0
1420

nobelPentru o perioadă îndelungată, praful de puşcă a fost singurul explozibil folosit în mine şi cariere de piatră. Problema principală prezentată de praful de puşcă era că atat producerea, cât şi depozitarea lui erau periculoase; de asemenea, nu era uşor de detonat. În 1866, inginerul suedez Alfred Nobel, pe atunci în vârstă de 33 de ani, a inventat dinamita, un explozibil mult mai sigur în utilizare decât praful de puşcă. Era un important pas înainte. Ascanio Sobrero descoperise nitroglicerina în 1847, iar Nobel a găsit o cale de a profita fără riscuri de forţa acesteia. Nobel, care studiase ingineria mecanică în SUA, a amestecat nitroglicerină cu pământ absorbant, rumeguş fin sau cărbune. Combinată cu un material solid inert, nitroglicerina îşi reducea sensibilitatea la şoc, prin urmare era mai puţin expusă riscului de a exploda accidental în timpul manipulării. A creat astfel un praf exploziv sigur, care a înlocuit praful negru. Dinamita a fost o invenţie grozavă, ajutând enorm industria mineritului şi a exploatării în cariere, dar după o vreme avea să-şi găsească şi întrebuinţări militare.

În timp, s-a renunţat la utilizarea nitroglicerinei pure, din cauză că îngheţa la temperaturi destul de înalte şi nu era uşor de depozitat în climatele reci. S-au folosit, în schimb, amestecuri nitrate de glicerină sau zaharuri. Dinamita standard folosită în minele americane este com¬pusă din 40% nitroglicerină, 44% azotat de sodiu, 15% pastă de lemn si 1% carbonat de calciu.
În 1875, Nobel a făcut o altă descoperire, gelatina explozivă. A observat că dizolvând în nitroglicerină 7% colodiu obţinea o gelatină groasă care putea fi detonată cu o capsă detonatoare. Această gelatină nu a fost larg utilizată, deoarece era uşor inflamabilă.
Explozibilii făcuţi de om sunt periculoşi, dar, în industria minieră, principala primejdie a fost explozia gazelor naturale. Multe explozii dezastruoase din minele de cărbune, de pildă, au fost provocate de aprinderea gazului de mină (metan amestecat cu aer) şi a prafului de cărbune. În industria mineritului şi a exploatării în cariere, dinamita lui Nobel a fost extrem de benefică. Din păcate, ea a putut fi utilizată şi pentru muniţii.

Invenții care au schimbat lumea, Rodney Castleden

 Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here