Invenții care au schimbat lumea – Telescopul (1608)

0
512

Chelsea Flower Show LondonInvenţia a devenit posibilă în urma apariţiei ochelarilor în secolul I al XIII-lea, care, la rândul ei, a depins de producerea sticlei de înalţii calitate în centrele importante de fabricaţie din Florenţa si Veneţia. Prin jurul anului 1450 exista tehnologia necesară fabricării telescopului – se  produceau atât lentile, cât şi oglinzi din sticlă de calitate suficient de  bună -, dar se pare că nimeni nu s-a gândit să construiască unul. Existau mijloacele, dar nu şi ideea – încă.

Se crede că în anii 1570 Leonard şi Thomas Digges au construit un telescop utilizând o oglindă şi o lentilă convexă, dar dispozitivul nu au depăşit stadiul unui experiment.

Istoria telescopului începe cu adevărat în 1608, când potrivit dovezilor documentare a fost inventat în Olanda. De fapt au existat două cereri de brevet de invenţie, una aparţinând lui Hans Lippershey din Middleburg şi alta lui Jacob Metius din Alkmaar. Guvernul olandez a analizat solicitările de patentare a unui dispozitiv „care face ca lucrurile îndepărtate să fie văzute ca şi cum ar fi aproape”, dar a ezitat, pentru că dispozitivul în cauză părea a fi prea simplu pentru a i se acorda un brevet de invenţie. În schimb, a acordat finanţare ambilor inventatori pentru proiectarea unui instrument binocular, considerat mult mai util.

Între timp, vestea despre inventarea telescopului monocular s-a răspândit cu iuţeală de-a lungul şi de-a latul Europei. După numai câteva  luni, în magazinele pariziene de ochelari se puteau cumpăra ocheane care măreau de trei ori.

Prima aplicaţie semnificativă a telescopului i-a aparţinut englezului Thomas Harriot, care, în august 1609, a observat Luna printr-un instrument care mărea de şase ori. În aceeaşi lună, Galilei construia un telescop propriu, cu o putere de mărire de opt ori, şi îl prezenta senatului veneţian. Galilei şi-a perfecţionat considerabil aparatul, construind model după model, şi după câteva luni privea cerul printr-un telescop care avea puterea de mărire de 20 de ori.

A fost un uriaş pas înainte, şi cu ajutorul acestui instrument superiori Galilei a putut vedea peisajul muntos al Lunii şi a identificat sateliţii lui Jupiter. Se năştea ştiinţa modernă a astronomiei.

Invenții care au schimbat lumea, Rodney Castleden

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here