Invenţii care au schimbat lumea – Celofanul

0
785

CelofanulCelofanul a fost inventat în 1908 de Jacques Brandenburger, un inginer textilist elveţian. Lui Brandenburger i-a venit pentru prima dată ideea de strat protector transparent în timp ce se afla la restaurant într-o zi, în anul 1900.

 

Până în 1908, proiectase o maşină care producea foi transparente de celuloză.

Un alt client a vărsat vin pe faţa de masă, care a trebuit înlocuită. Urmărind incidentul, Brandenburger s-a gândit că o membrană transparentă, flexibilă şi impermeabilă aplicată pe faţa de masă ar fi protejat-o de lichidele vărsate. A întreprins experienţe cu diverse materiale. A încercat să aplice viscoză lichidă pe pânză, dar aceasta devenea prea rigidă. Experienţa a eşuat, dar Brandenburger a observat că viscoza se exfolia într-un film transparent. Şi-a dat seama că aceasta ar putea avea alte aplicaţii. Până în 1908, proiectase o maşină care producea foi transparente de celuloză. Procesul de fabricaţie implica extrudarea unei soluţii alcaline de fibre de celuloză (obţinute, de obicei, din lemn sau bumbac) printr-o fantă într-o baie de acid. Acidul regenerează celuloza formând o peliculă. În urma tratamentului ulterior, care include spălarea, se obţine celuloza finită.

Celofanul era însă un produs departe de a fi perfect.

În 1912, Brandenburger producea film transparent flexibil şi îl vindea fabricanţilor de măşti de gaz. A avut prevederea să-şi breveteze maşina şi ideea de bază. În 1917, şi-a vândut brevetele unei companii intitulata criptic La Cellophane Société Anonyme. În 1923 s-a încheiat un contrac între La Cellophane şi Du Pont Cellophane Company: Du Pont avea primească licenţa de fabricaţie şi comercializare în America de No Centrală, utilizând procesul secret de executare a celofanului al societăţii La Cellophane. La Cellophane şi-a păstrat drepturile exclusive pentru restul lumii.

Celofanul era însă un produs departe de a fi perfect. Nu era complet impermeabil. De-abia în urma activităţii de cercetare effectuate de William Charch şi echipa lui de la Du Pont s-a ajuns la obţinerea unei membrane de celofan cu adevărat rezistente la umezeală. Această invenţie sau inovaţie a fost brevetată în 1927. Celofanul era gata acum să fie întrebuinţat în ambalarea alimentelor. Era ideal pentru acest scop. Com-plet transparent şi flexibil, era un ambalaj perfect pentru alimentele din galantare. Clienţii puteau vedea exact ce cumpărau, iar hrana rămânea învelită complet. Celofanul a îmbunătăţit mult igiena în magazinele alimentare.

Invenţii care au schimbat lumea, Rodney Castleden

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here