Invenţii care au schimbat lumea: Creta de scris

0
1081

cretaCreta de scris – Ce este? Cum este produsă?

Probabil că prima întâlnire cu creta de scris, am avut-o cu toţii la şcoală, când profesoara scria pe tablă cu bucăţi albe şi dreptunghiulare. Ei bine, haideţi să aflăm împreună ce este aceasta.

Creta este roca sedimentară, albă, poroasă şi moale. Este o formă de calcar compusă din minerale de calcit (carbonat de calciu). Este o rocă care se găseşte în natură. Este folosită pentru a desena şi pentru a scrie încă din vechi timpuri.

Cu timpul, artiştii din diferite ţări foloseau o bucată de cretă pentru a desena şi pentru a schiţa diferite lucruri. Pentru conveniența artiştilor s-a produs creta sub forma unui baston de dimensiuni reduse.

Creta – Cum sunt produse bastoanele

Metoda producerii cretei în forma unor bastoane este foarte simplă: se macină bucata naturală de cretă într-o pudră fină, se amestecă cu un liant (în general, argilă) şi cu pigmenţi de culoare (dacă se doresc diferite culori pentru produsul finit). Amestecul se manipulează în forme cilindrice sau prismatice şi se lasă la uscat.

Nevoia profesorilor de a transmite informaţii elevilor a introdus bastonul de cretă în sălile de clasa abia în secolul XIX.

Nu se știe cu exactitate cine a inventat creta, putem spune că este o inovație a naturii, a ceea ce ne înconjoară. Invenția și inovația cretei au venit ca răspunsuri la diferitele nevoi pe care le-au avut generațiile anterioarei.

Pentru mai multe descoperiri științifice accesați rubrica Știință.

Mădălina M.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here