Invenţii româneşti, recunoscute la nivel internaţional

0
156

inventiiSucces ieșean la cea mai mare expoziţie de inventică din Croaţia.

Profesorul Alexandru Stănilă de la Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” a primit medalia de aur în Croaţia pentru construcţia unui spital mobil.

Membrii juriului au fost impresionați de costurile mici pe care le necesită o astfel de unitate sanitară mobilă. În plus, are o podea fixă care permite transportarea cu înlesnire a aparaturii medicale.

Potrivit ştiri.yahoo.com spitalul mobil proiectat de profesorul ieșean Alexandru Stănilă se realizează dintr-un container cu pereţi extensibili. Este uşor de transportat şi se montează în doar câteva ore. “Prin deschiderea obloanelor laterale şi apoi prin culisarea acoperişului cu perete cu tot se obţine un spaţiu de 36 de metri pătraţi care are un foarte mare avantaj: pardoseala din zona centrală este o pardoseală fixă pe care pot fi prinse pentru transport o serie întreagă de elemente de aparatură,” a explicat profesorul.

Invenţia ar rezolva multe probleme

În funcţie de necesitate, prin alipirea mai multor astfel de containere, se pot crea saloane, săli de aşteptare, săli de operaţie sau bucătării.

Preţul este în funcţie de materialele utilizate. Dacă mergem pe poliuretan expandat între două foi de metal protejate din punct de vedere chimic nu poate depăşi 300 de euro metrul pătrat,” a adăugat inventatorul.

Spitalul Viitorului

Medicii susţin că astfel de unităţi mobile ar fi foarte utile în situaţii de calamităţi sau dezastre.

“Poate îndeplini funcţia de punct medical avansat sau chiar de spital mobil. Ideea este ca aceste spitale mobile să poată fi deplasate şi să aibă autonomie energetică, autonomie de apă, autonomie de materiale sanitare şi medicamente.” a adăugat, Diana Cimpoeşu, coordonatorul SMURD Iaşi.

Invenția profesorului Alexandru Stănilă a atras și atenția autorităților județene, care s-au arătat interesate să pună proiectul în practică.

 Mădălina M.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here