Invenţii care au schimbat lumea – Sania

0
321

Sania este un vehicul terestru ce are o suprafaţă inferioară netedă sau cu un corp aşezat pe două sau mai multe tălpi înguste şi netede ce se deplasează pe o suprafaţă prin alunecare.

Majoritatea săniilor sunt folosite pe suprafeţe cu aderenţă redusă precum zăpada sau gheaţa. Săniile sunt folosite pentru a transporta pasageri, încărcături sau chiar ambele. Tracţiunea saniei se face cu ajutorul unui ham sau a unei sfori, fie de către om sau cu ajutorul animalelor (câini, cai etc.).

SaniaIstoria saniei

Sania a apărut ca sport în secolul al XVIII-lea, când, lângă Sankt Petersburg au fost organizate câteva competiții. Pe de altă parte, prima competiție oficială a avut loc la Davos, în Elveția. Apoi, în 1955 s-au organizat primele Campionate Mondiale, la Oslo. Anul 1957 vine cu o înființare a Federației Internaționale de Sanie. Mai departe, în 1964 acest sport a fost inclus în rândul sporturilor olimpice de iarnă.

Modele de sănii au fost descoperite în excavările navale. Săniile nu numai că erau folositoare iarna, ci puteau fi trase şi peste terenuri umede, drumuri noroioase, chiar şi pe teren dur cu condiţia ca cineva să lubrifieze tălpile cu ulei sau să le umezească în permanenţă cu apă. Sania a fost foarte valorificată spre deosebire de vehiculele cu roţi (a fost scutită de taxele de trecere).

Conform www.cineainventat.ro până la sfârşitul secolului al XIX-lea, o sanie închisă numită “vozok” asigura transport de mare viteză prin teritoriile acoperite cu zăpadă din Rusia Europeană şi Siberia.

Sania a fost modalitatea de transport preferat de regalităţi, episcopi şi boieri. Nu în ultimul rând, unele au fost create pentru activităţi de recreere.

Mădălina M.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here