Invidia otrăvește dragostea cea multă a femeii

0
138

11– Gheronda, de ce patima invidiei există la femei într-o măsură mai mare decât la bărbați?

– Deoarece femeia are sădită în firea ei multă bunătate și dragoste, diavolul o războiește mult: îi aruncă invidia cea otrăvitoare și îi otrăvește dragostea. Iar când dragostea ei este otrăvită și devine răutate, atunci femeia din albină devine viespe și îl întrece pe bărbat în duritate. Și vezi, în timp ce unui bărbat îi este de ajuns să plece de lângă el persoana nedorită, ca să n-o mai vadă în fața ochilor, femeia, care a fost dăruită de Dumnezeu prin creație cu multă afecțiune, nu se mulțumește cu faptul de a dispărea  persoana pe care o invidiază și de a nu o mai avea în fața ochilor, ci ar dori ca ea să și moară. Adică … soluții sigure!

M-am temut întotdeauna de răutate, căci, atunci când ea este împletită cu invidia și cu încăpățânarea, poate duce la o stare demonică. După aceea omul nu mai ține cont nici de Dumnezeu și devine demon în toată regula. Îi chinuiește și pe alții, se chinuiește și el și se va chinui veșnic – ferească Dumnezeu! – dacă nu leapădă invidia.

Femeia trebuie să fie foarte atentă la patima invidiei. Se impune să golească dragostea ei de orice urmă de egoism, pentru ca dragostea cea multă pe care o are să rămână curată.

– Şi cum se poate ajunge la asta?

– Dacă-și va depăși micimile de suflet și se va cultiva bărbăția și noblețea duhovnicească, jertfa. Noblețea este antidotul invidiei. Dar, din păcate, puțini sunt cei care au noblețe.

Gheronda , nu am deloc curaj.

Nu ai curaj pentru că ești invidioasă. Când cineva invidiază, se mâhnește, nu mai poate nici să mănânce, și atunci slăbește și își pierde curajul; iar ceilalți ajung să creadă despre el că este un mare ascet.

Mă simt neputincioasă și foarte săracă duhovnicește..

– Ai multe puteri, dar le irosesc cu invidia asta prostească și, deși eşti fiică de nobil, te văicărești ca o țigăncușă nefericită. Ai spori mult în viața duhovnicească, dacă nu te-ai împiedica de invidie. Ia aminte că invidia îți secătuiește toate puterile sufletești și trupești pe care le-ai putea aduce jertfă lui Dumnezeu. Dacă ai alunga invidia rugăciunea ta ar avea putere.

Invidia îl slăbește duhovnicește pe om. De ce credeți că Apostolii nu au putut să scoată demonul din copilul îndrăcit, deși primiseră de la Hristos această putere și scoseseră și altă dată demoni?  Deoarece i-au invidiat pe cei trei Ucenici, pe Petru, pe Iacov și pe Ioan, pe care Hristos îi luase pe munte la Schimbarea la Față. Hristos ar fi putut să-i ia pe toți Ucenicii, dar nu toți erau în stare să cuprindă taina aceasta. De aceea i-a luat pe cei care puteau să o cuprindă. Credeți că nu-i iubea și pe ceilalți Ucenici? Sau îl iubea pe Ioan mai mult decât pe ceilalți Ucenici? Nu, doar Ioan Îl iubea pe Hristos mai mult decât ceilalți ucenici și de aceea putea înțelege mai bine dragostea lui Hristos. Avea ”capacitate” mare; bateria lui era mare.

Vedeți cum invidia a îndepărtat Harul lui Dumnezeu de la ceilalți Apostoli și astfel nu l-au putut tămădui pe copilul demonizat? De aceea Hristos a spus: ”O, neam necredincios și desfrânat! Până când voi fi cu voi? Până când vă voi răbda?”.

”Patimi și virtuți”, Cuviosul Paisie Aghioritul

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here