INVITAȚIE LA TEATRU: “A.D. 3874 – Cronica fantastică ” , după I.L. Caragiale, un spectacol care pune accent pe taina cotidianului | FOTO

0
212

10606238_932434243442090_256153802266241897_n Luni, 3 noiembrie, de la ora 19.00, la Teatrul Studentesc Podul (Casa de Cultură a Studenților “Grigore Preoteasa” – Calea Plevnei 61 – București), trei tineri actrori pun în scenă “A.D. 3874 – Cronica fantastica ” , după I.L. Caragiale, (regia:Marius Costache). Bogdan Costea, Eduard Haris și Eduard Cîrlan încearcă de descifreze, fără a fi cu degetul critic pe trăgaci, taina din cotidian. Intrarea este liberă.

“Spectacolul nostru studiază permanențele umane, bazate pe imortalitatea spiritului lui Mitică, și, mergând mai departe, identificând chiar imixtiunea unei lumi supranaturale într-a noastră. Pentru noi, cotidianul este o taină. Iar în acest spectacol ne-am făcut o profesiune de credință în a potența taina prin taină, nevrând să denumim – nici nu credem că se poate – CINE, CE și CUM ne bântuie”, susțin protagoniștii.

De unde ideea acestui spectacol?: “În luna ianuarie 2012 am inceput să lucrăm un spectacol pe texte de Caragiale, cu gândul de a studia permanențele umane din opera sa. Dar în timpul repetiţiilor au avut loc evenimentele de stradă din Piaţă Universităţii. Nu am putut să rămânem indiferenţi – aşa a rezultat acest spectacol numit “A.D. 3874 -Cronică fantastică. Vă invităm să vă indignaţi”.

3

“Putem continua într-un stil zeflemitor cu alte și alte considerații asupra românismului, înălțându-ne deasupra și detașându-ne de concetățenii noștrii, afișând morga ipocrită a unui pretins ascetism, a unei priviri lucide și critice. Dar nu e corect, căci Caragiale nu și-a negat niciodată nici neamul nici proveniența. Cu deosebită condescendență față de români îi explică lui Vlahuță într-o scrisoare că “la noi nu e nici mai multă nici mai puțină stricăciune decât în alte părți ale lumii, și nici chiar nu s-ar putea altfel”. E drept, de criticat critică, și încă bine, dar nu aruncă cu pietre cum alții au făcut cu el. Pentru că știe că “neamul acesta nu e un neam de stricați, e numai nefăcut încă; nu e pân’acum dospit cumsecade.”

Dincolo de “marea trăncăneală”, simțim în opera lui Caragiale o adiere a suprafirescului care dă târcoale. Titlul volumului Momente este bazat pe o anumită ambiguitate, cuvântul desemnând atât o secvență temporală cât și o situație de viață, o circumstanță, o împrejurare. Noi ne-am oprit asupra circumstațelor general valabile atemporale ale momentelor, încercând să descoperim – uneori forțat, ce-i drept – secrete semantice pe care textul le ascunde abil în el însuși, chiar împotriva intenției auctoriale de a face sens”, se arată în prezentarea spectacolui.

1

EDUARD CÎRLAN a terminat UNATC “I.L. CARAGIALE”,sectia ACTORIE, in 2011.În prezent poate fi văzut la Teatrul Național, în”Furtuna” (regia:Alexander Morfov) și “Doua loturi”(Alexandru Dabija), La Teatrul Metropolis, în “Visul unei nopti de vară” (regia:Victor Ioan Frunză) şi “Ţarul Ivan îşi schimbă meseria”(regia: Gelu Colceag). A jucat în mai multe producţii cinematografice, precum “Caravana cinematografică”(regia:Titus Muntean),“Sunt o baba comunistă”(regia:Stere Gulea), “Closer to the moon”(regia: Nae Caranfil), “The zero Theorem”(regia:Terry Gilliam)

BOGDAN COSTEA a terminat UNATC “I.L.CARAGIALE”, secţia ACTORIE, în 2012. Poate fi văzut la Teatrul Studenţesc Podul în “Pescăruşul”(regia Ana Ioana Macaria şi Alexandru Mike Gheorghiu) , la Teatrul Godot, în “Neo”(regia: Sever Branzan), la Teatrul de Comedie, în “Romeo şi Julieta”(regia: Teodora Câmpineanu), la Teatrul Jean Bart din Tulcea în “D’ale carnavalului”(regia:Radu Gabriel). În 2012, a câştigat premiul pentru cel mai bun actor într-un scurtmetraj, la festival “48 Hours Film Festival”, de la Braşov.

EDUARD HARIS a terminat UNATC “I.L. CARAGIALE, secţia ACTORIE, în 2011. Momentan poate fi văzut la Teatrul Naţional, în “Năpasta”(regia: Radu Afrim), la Teatrul Metropolis, în “Nevestele vesele din Windsor”(regia: Alexandru Tocilescu). A jucat în serialul TV “Eu, tu, el şi ea”, Prima TV, precum şi în multe scurtmetraje studenţeşti.

MARIUS COSTACHE, regizorul spectacolului, este absolvent al Facultăţii de Teatru de şi Televiziune al Univ Babeş Bolyai din Cluj Napoca în 2008 şi membru al Teatrului Studenţesc “Podul” din 2002 .

2

Ana Grama 

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here