Ziua bunicilor Lui Hristos

0
156

Pe 9 septembrie, imediat după marele praznic al Naşterii Maicii Domnului, Biserica îi prăznuieşte pe Sfinţii şi Drepţii Ioachim şi Ana, părinţii Fecioarei Maria.

Ioachim şi AnaSfinţii Părinţi au rânduit ca imediat după o sărbătoare, să facem pomenirea celor prin care evenimentul petrecut a fost posibil. De exemplu, după Botezul Domnului (Boboteaza) din 6 ianuarie, îl cinstim pe Sfântul Ioan Botezătorul, după Naşterea Sfântului Proroc Ioan de pe 25 iunie, îi sărbătorim pe Zaharia şi Elisabeta, părinţii lui. Acelaşi lucru se întâmplă şi după Naşterea Domnului, pe 26 decembrie o prăznuim pe Fecioara Maria.

Biserica a mărturisit totdeauna că Fecioara Maria este Născătoare de Dumnezeu… Căci Cel ce S-a născut din ea nu este o persoană omenească deosebită de cea dumnezeiască, ci Însuşi Fiul Lui Dumnezeu. De vreme ce Hristos a avut mamă, putem afirma fără reţinere că El a avut şi bunici.

Ioachim şi Ana – bunicii Lui Hristos

Ioachim, tatăl Fecioarei Maria, era din neamul împărătesc al lui David, din seminţia lui Iuda. Ana, soţia lui Ioachim a fost fiica lui Mathan şi sora cu Maria, mama Salomeii – soţia lui Zevedei şi cu Sovi. Ea a născut pe Elisabeta, mama Sfântului Ioan Botezătorul.

Erau oameni rugători, postitori, persoane care participau la viaţa liturgică a poporului lui Israel. Toate ale lor le împărţeau în trei: o parte o afieroseau templului şi slujitorilor templului; o altă o împărţeau străinilor şi săracilor; iar a treia o ţineau pentru ei şi pentru nevoile familiei.

Evanghelia apocrifă a vieţii Maicii Domnului mărturiseşte că Ioachim, dispreţuit că nu avea copii, nu se revoltă împotriva Lui Dumnezeu.

El, dimpotrivă spune: “Mă voi retrage în pustiu şi voi sta şi nu voi mânca nimic, ci numai mă voi ruga şi voi plânge, până când Dumnezeu va da roada pântecelui soţiei mele”. Nu spune cât va sta în pustiu, pentru că nu-l interesează timpul şederii în rugăciune. Iar Dumnezeu nu-i dăruieşte un copil pentru că a stat un anumit număr de zile în rugăciune, ci pentru că a îndrăznit să ceară, având convingerea că va primi răspuns din partea lui Dumnezeu la cererea sa.

Însă şi Ana adânceşte legătură cu Dumnezeu. Plânge pentru lipsa copiilor. El se roagă Domnului: “Dumnezeul părinţilor noştri, blagosloveşte-mă şi ascultă rugăciunea mea, aşa cum ai blagoslovit pântecele Sarei şi ai dat ei fiu pe Isaac”.

Iar după ce îngerul Domnului îi vesteşte lui Ioachim “Du-te, intra în cetate, fii împreună cu soţia ta şi va prinde prunc!”. Anei i-a spus: “Ana, Ana, Domnul a auzit rugăciunea ta. Iată vei zămisli şi vei naşte, iar de sămânţa ta se va vorbi în toată lumea”. Cei doi aleg să închine copilul Lui Dumnezeu. Aici stă marea dragoste. Copilul vine după multă vreme de rugăciune, dar este dăruit fără multă vreme de gândire Lui Dumnezeu.

Sfântul Ioachim a murit în vârstă de 80 de ani; Sfânta Ana a murit în vârstă de 70 de ani, la doi ani după Sfântul Ioachim.

Semnificaţia numelor Ioachim şi Ana

Numele Ioachim nu are corespondent feminin, iar originea lui este evreiască (Jehojakim), cu semnificaţia “Iahve [Dumnezeu] a îndreptat“, sau “Iahve a ridicat”. În zilele noastre Ioachim este mai rar întâlnit ca nume de botez, fiind mai des întrebuinţat în cinul monahal.

Numele Ana este tot evreiască (Hannah), acesta fiind rudă cu masculinul Anania (Hananyah). El are semnificaţia “Iahve a avut milă”, sau “Iahve s-a îndurat”. De la el s-au format şi nume derivate, că Aneta şi Anca (Ancuţa), sau compuse, ca Mariana, Ana-Maria etc. Diminutivele sunt destul de numeroase: Anisoara, Anica, Anita, Anuţa, dar şi, sub influenţa occidentală, Ani sau Anita.

“Cei ce din coapse neroditoare au odrăslit toiag sfânt pe Născătoarea de Dumnezeu, din care a răsărit mântuirea lumii, Hristos Dumnezeu; însoţirea cea bună, împreunarea cea sfântă, Ioachim şi Ana; aceştia, mutându-se la locaşurile cereşti, împreună cu fiica lor, Preacurata Fecioară, cu îngerii dănţuiesc şi fac rugăciune pentru lume. A căror pomenire, săvârşind-o cu dreapta credinţă, cântând, zicem: Cei ce vă chemaţi moşi Lui Hristos, pentru fiica Lui Dumnezeu şi Preacurată Maria, rugaţi-vă pentru sufletele noastre”. (Stihira a Vecerniei zilei de 9 septembrie)

Sursa: crestinortodox.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here