Ioan Bîrlădeanu la kaiac-canoe ”avem singurul aur mondial”

0
359

canoe Ioan BîrlădeanuPotrivit sursei Agerpres președintele Ioan Bîrlădeanu a declarat că Federația Română de Kaiac-Canoe a avut un an foarte bun în 2014, deoarece a adus singura medalie mondială de aur într-o probă olimpică pentru sportul românesc

“A fost un an foarte bun. Avem medalii în probă olimpică la Mondiale, ceea ce e foarte important. La Europenele de seniori am fost puțin mai slăbuți. E bine că s-a întâmplat așa, că ei nu au călcat pe accelerație și am ieșit bine la Mondiale, vorbim de Canoe 2. Băieţii au fost sub nivel, iar fetele au fost la nivel mediu. La juniori avem trupă foarte bună, care a dat lovitura la Europene, dar au greșit apoi pregătirea pentru Mondiale.

Canoea a mers foarte bine, dar un sportiv pe care ne-am bazat a fost bolnav și a luat doar un bronz.

Trupa însă, e bună la juniori. Tineretul a luat medalie la kaiac băieți, unde nu am mai luat demult. La cele trei niveluri stăm bine totuși”. Deși singura medalie de aur la Mondiale din 2014 se află în vitrina Federaţia Română de Kaiac-Canoe, președintele Ioan Bîrlădeanu nu consideră că este vorba de o performanță specială: “În alți ani, am luat mai multe medalii de aur la Mondiale, dar erau multe și la nivelul țării, și nu erau așa vizibile. Fiind singura medalie este foarte importantă, dar pentru noi e o medalie, cum a mai fost și anii trecuți. Sperăm ca și la anul, un an foarte greu, să să intrăm în finale și la alte probe. Ne gândim că putem să avem calificați 6-8, în cel mai fericit caz 10 sportivi la Jocurile Olimpice”.

Cele mai mari șanse de calificare la Jocurile Olimpice le au echipajele de C2 1.000 m, K2 500 și K4 500 m la fete, K4 1.000 la băieți; se va încerca o calificare și la canoe simplu 1.000 m.

În 2015, Mondialele de la Milano vor avea loc între data 19-23 august.

În toate probele, primii șase, cu excepția K4 fete și băieți, obțin biletele pentru Rio-2016. În cele două probe de kaiac, primii 10 merg la Rio. În primăvara lui 2016, va mai avea loc o ultimă regată; ea oferă calificarea pentru 1-2 sportivi în fiecare probă, cu excepția la K4.

Anul viitor, calendarul mai cuprinde două competiții majore, Campionatele Europene și Jocurile Europene. Campionatele Europene vor avea loc în luna mai. După aceea vor mai avea loc şi Jocurile Europene de la Baku, începând cu 16 iunie. E o premieră și toată lumea spune că sunt foarte importante.

Urmează Campionatele Mondiale, în perioada 19-23 august.

E distanță între ele de șapte săptămâni. Bârlădeanu a precizat că MTS a furnizat lotului olimpic două bărci noi, un Kaiac 2 și un Kaiac 4 pentru fete, o investiție de circa 12-13.000 euro: “S-a făcut un efort, dar la fete ne trebuia.”

Mai avem nevoie de un kaiac la băieți. La canoe nu avem nevoie, avem barcă; dacă iese ceva nou, Dumitrescu și Mihalachi au fost acum trei săptămâni în Portugalia, invitați de producători, e posibil să ne facă o surpriză. În 2015, Federaţia Română de Kaiac-Canoe va organiza, după o pauză de 50 ani, o nouă competiție internațională, Europenele de juniori și de tineret, în perioada 17-20 septembrie, urmate în 2017 de un Mondial de juniori și tineret, ambele la Bascov.

Ioan Bîrlădeanu a spuscă s-au făcut primii pași pentru o candidatură în 2018 la găzduirea unui Campionat European de seniori.

Ana maria M.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here