Chiar şi bolnavii închipuiţi au nevoie de tratament

0
111

Ipohondria este starea psihică morbidă caracterizată prin preocuparea excesivă de propria sănătate. Ipohondrii, aşa numiţii „bolnavi închipuiţi“, au nevoie de o terapie specială pentru tratarea anxietăţii, susţine un nou studiu.

IpohondriaTerapia cognitiv-comportamentală (TCC) pornește de la ideea că modul în care gândim determină modul în care simțim şi în care ne comportăm. TCC se pare că este mult mai eficientă în cazul celor care se îngrijorează, până la obsesie, de propria sănătate, notează BBC.

Între 10 şi 20% din pacienţii unui spital suferă de ipohondrie.

În cadrul cercetării realizate de britanicii de la Centrul de Sănătate Mintală al Colegiului Imperial din Londra, 219 persoane ipohondre au fost supuse la o medie de şase şedinţe de terapie cognitiv-comportamentală. 225 de persoane au fost tratate standard; ei au fost sfătuiţi şi li s-a acordat susţinere morală.

După o perioadă de 6-12 luni, 14% din pacienţii trataţi prin TCC au avut îmbunătăţiri vizibile. Simptomele depresive cauzate de îngrijorarea la adresa propriei sănătăţi au fost mult reduse. Este important de menţionat că această terapie nu a fost acordată de experţi, ci de oameni care au fost instruiţi în TCC în doar două şedinţe.

Rezultatele studiului demonstrează faptul că ipohondria poate fi tratată cu succes.

Este şi „destul de ieftin“ de tratat, după cum susţine autorul cercetării, profesorul Peter Tyrer. Mai mult, la internarea acestor pacienţi, asistentele medicale sunt cele care pot acorda tratamentul.

Poate că reducerea anxietăţii la doar 14% din participanţii la studiu nu pare mare lucru, însă această categorie de oameni are probleme serioase, mai ales că se cheltuiesc mii de euro pe analize medicale din cauza temerilor legate de sănătate. „Ipohondria este foarte scumpă pentru sistemul de sănătate. TCC ar putea economisi bani prin reducerea nevoii de teste medicale inutile şi prin reducerea internărilor în spital“, adaugă profesorul Tyrer.

 „Ipohondria este o epidemie nevăzută care necesită un tratament corect, nu doar sfaturi şi vorbe“, conchide profesorul Tyrer.

Sursa: Adevărul

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here