Înălţarea Domnului. Obiceiuri şi tradiţii la români: Ispas sau Paştele Cailor

0
234

Ispasul sau Paştele Cailor

Creştinii ortodocşi sărbătoresc Înălţarea Domnului, cunoscută şi ca Ispasul sau Paştele Cailor, ultima zi din an în care se pot înroşi ouă. Tot în această zi, slujbele de la biserică pomenesc Eroii Neamului.

Înălţarea este celebrată la 40 de zile după Paşti. În timpul celor patruzeci de zile de la Înviere, Iisus Hristos s-a arătat ucenicilor săi prin acele semne care i-au încredinţat că el este Mântuitorul înviat.

Astfel, pentru credincioşi saluturile în această zi cu “Hristos s-a Înălţat!” şi “Adevărat s-a Înălţat!”, au o mai mare putere de convingere.

La finalul celor 40 de zile, Mântuitorul s-a arătat pentru ultima dată ucenicilor săi, le-a făgăduit trimiterea Duhului Sfânt şi s-a înălţat la cer sub privirile lor, de pe Muntele Măslinilor.

În “Ghidul Sărbătorilor”, semnat de Irina Nicolau, se spune despre credinţele populare, precum Paştele Cailor ca fiind serbat tot astăzi. De ce? Caii erau gălăgioşi la Naşterea lui Iisus, nu ca boii, şi atunci Maica Domnului ”i-a blestemat” să fie sătui, măcar o dată pe an şi atunci a fost de Ispas, de Înălţare. Alt motiv, ţine de expresia te plătesc la Paştele Cailor, adică, datoriile de peste an se dau de Înălţare.

Se spune că în această zi este bine să se facă azimă caldă; creştinii să se bucure de ea cu o ceapă şi cu rachiu; să se culeagă flori de alun, leac pentru dragoste; să se pună leauştean pe la geamuri, pentru a fi feriţi de boală.

Înălţarea mai este cunoscută ca Ispasul sau Ziua Eroilor.

Ispasul este o sărbătoare populară, necreştină, care se suprapune sărbătorii creştine a Înălţării Domnului. Ea este dedicată personajului mitic cu acelaşi nume. Ispasul, ca personaj, este perceput ca un om vesel. Din această cauză oamenii care ţin această tradiţie încearcă să fie cât mai veseli în această zi.

În data de 24 august 1920, regele Ferdinand I a promulgat legea care instituia serbarea naţională, anuală, de comemorare a eroilor în ziua de Înălţarea Domnului, dată modificată, ulterior, de regimul politic comunist. După evenimentele din decembrie 1989 s-a revenit la sărbătorirea Zilei eroilor de Înălţarea Domnului. Hotărârea a fost luată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

Este moment de pomenire. Clopotele bisericilor vor fi trase la ora 12.00, în semn de recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.

Ana Grama