Istoria apariției Bisericii – Camera din Sion

0
155

cina-cea-de-tainaÎn timpul vieții pământești a lui Iisus Hristos prototipul Bisericii Creștine a devenit Camera din Sion, mare și luminoasă, așa cum era în casa unde Hristos și ucenicii Săi s-au adunat să mănânce paștile. Masa lor comună a fost numită Cina cea de Taină. Atunci, în timpul mesei, Mântuitorul a luat pâinea, a rupt-o și, dându-le apostolilor, a spus: ”Luați, mâncați, acesta este trupul Meu”, apoi le-a dat și paharul cu vin, spunând: ”Beți dintru acesta toți, fiindcă acesta este Sângele Meu care, pentru voi și pentru mulți, se varsă spre iertarea păcatelor” (Matei, 26, 26-28). Această transformare misterioasă a pâinii și vinului în Trupul și Sângele lui Hristos a fost numită Euharistie ori taina Sfintei Împărtășanii, care a devenit principala taină a creștinilor și fundamentul slujbei ortodoxe.

Camera din Sion se afla în una din casele din Ierusalim de pe dealul Sionului. Aceasta era o odaie încăpătoare, care se găsea la nivelul superior, chiar sub acoperiș, departe de gălăgia străzii. Era un loc ideal pentru adunări și rugăciuni, unde ucenicii lui Hristos au continuat să se adune chiar și după trădarea lui Iuda, când au rămas fără Învățătorul lor. În locuința din Sion a avut loc și pogorârea Sfântului Duh asupra apostolilor – eveniment care a stat la temelia Bisericii Creștine. Din Noul Testament e cunoscut faptul că apostolii și – după exemplul lor – primii creștini, deși au continuat să se roage în Templul din Ierusalim, săvârșeau taina împărtășaniei în case de locuit, unde se rugau, citeau cărți sfinte, ascultau pericopa și, la masă, în timp ce mâncau în veselie și cu inimă curată”, frângeau pâinea (Euharistie). Lucrurile necesare pentru aceasta credincioșii le aduceau cu ei, și de aceea creștinii puteau să se adune acolo unde le era mai ușor, adică puteau să se adune acolo unde le era mai ușor, adică puteau schimba locul adunărilor. Așadar, în timpul apostolilor, ideea de ”biserică” nu era legată de un edificiu separat, anume construit.

Imaginea camerei din Sion – ”mare, așternută gata” (Marcu, 14, 15) – figurează până acum în bisericile ortodoxe, despre ea amintind ornamentul în formă de ”prosoape”, care încercuiește perimetrul peretelui bisericii la înălțimea de 1-2 m de la podea.

”Biserica Ortodoxă” – Svetlana Rudzievskaia

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here