Istoria ne readuce în interesul lumii

0
95

bv_fagarasClădiri măiestuoase ori alte construcţii aparent modeste, din zone foarte populate sau abia când şi când călcate de picior străin – toate unite însa prin valoarea inestimabilă confirmată de trecerea probei timpului: asemenea averi, moştenite de una, doua, trei şi mai multe sute de ani, ne scot în lume, cum s-ar zice, în cel mai remarcabil mod. Sunt case şi biserici, palate şi cetăţi încărcate de istorie, dar etalând decent o fascinaţie irezistibilă. Iar aceasta se întâmplă uneori să nu treacă neobservată, respectivele obiective fiind aşezate la locul cuvenit pentru a fi putea fi cunoscute de oricine.

Astfel s-a întâmplat recent cu Cetatea Făgăraş considerată al doilea cel mai frumos castel din lume, potrivit unui clasament realizat de site-ul Hopper, dedicat planificarii călătoriilor, ierarhie prezentată de binecunoscuta publicaţie virtuală americană Huffington Post. În acest clasament al celor mai interesante zece castele din lume, recomandate persoanelor care apreciază arhitectura, pe primul loc se află Castelul Neuschwanstein din Germania, în stil romantic-renascentist, construit la sfârşitul secolului al XIX-lea pe un deal accidentat aflat deasupra satului Hohenschwangau, de lângă Füssen (în sud-vestul Bavariei).

Devansată de edificiul din Germania, Cetatea Făgăraş, situată pe locul al doilea, „reprezintă una dintre cele mai mari şi mai bine conservate cetăţi feudale din Europa de Est (…) În trecut, castelul a fost pivotul puterii regionale. În timpul secolului al XVII-lea, cetatea a fost extinsă, reflectând bogaţia locului”, după cum se arată în materialul publicat pe huffingtonpost.com.

De asemenea, în clasamentul realizat de Hopper, pe locul al treilea se află Castelul Durham din Regatul Unit al Marii Britanii, edificiu de altfel inclus în lista patrimoniului mondial UNESCO. Topul 10 al celor mai frumoase edificii de acest profil din lume continuă cu castelul Blarney, castelul Edinburgh, Le Chateau Frontenac din Canada, castelul Cardiff din tara Galilor, Château et jardins de Villandry, din Franţa, castelul Baden-Württemberg, din Germania şi castelul Hearst din California.

Sigur ca într-un asemenea domeniu, dincolo de orice cuvinte, cel mai bine „vorbeşte” imaginea filtrată prin ochii, intelectul şi sentimentele privitorului. Cu atât mai meritoriu este acest loc de top obţinut de impugnătoarea şi mult-încercata cetate a Făgăraşului. Să recunoaştem însă că, măcar într-un neoficial clasament naţional, alături de ea ar sta cu cinste complexuri arhitectonice precum Castelul de la Hunedoara, Peleşul din Sinaia, Castelul Bran sau – nu în ultimul rând – extraordinara cetate fortificată Alba Iulia.

Sursa: revistamagazin.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here