Istoria scrisului și scrisul on line din zilele noastre

Stăpâni pe scrisul de la școală, până la bloggerii zilelor noastre

0
89
Hieroglifele- Scrisul
Hieroglifele- Scrisul
hyperliteratura-Scrisul
hyperliteratura-Scrisul

Stăpâni pe scrisul de la școală, până la bloggerii zilelor noastre

Scrisul- Dacă ne-am întrebat vreodată care a fost începutul scrisului, cred că ne-am întrebat încă de copii, când învățam să scriem. Toate lucrurile sunt învăluite în  mister, până în momentul în care acel mister ni se dezvăluie, chiar adulți fiind. De scris scriem de o viață, chiar dacă cu câteva secole în urmă, acesta era privilegiul celor care erau apropiații domnitorilor. Aceștia erau scribii și cărturarii, iar lumea obișnuită nu știa să scrie, nemaivorbind că nu avea acces la școală. Datorită domnitorilor si unor Arhierei care au fost trup și suflet pentru răspândirea învățământului, cum ar fi Andrei Șaguna, în țara noastră s- a dezvoltat școala și învățământul. Primii promotori au fost călugării din mânăstiri, dar și scriitori precum Grigore Ureche, Miron Costin, etc.

A fi învățat este astăzi un lucru obișnuit, iar tehnologia este cea care ne ocupă timpul în mare măsură.. Lucrurile se petrec într-un ritm rapid și scrisul nostru pe tastatură este de asemenea o mare invenție care a adus lumea la un alt nivel. Scrisul pentru unii este o pasiune, un fapt vital fără de care nu pot să trăiască, dar este și un destin și o trecere mai cu folos prin viață. Dacă a-ți scrie sentimentele, reușitele și emoțiile este un lucru frumos, a-ți scrie frustrările și a le împărtăși cu ceilalți este o terapie de care toți avem nevoie.  Cei care scriu zilnic- bloggerii, sunt acei pasionați atât de tehnologie cât și de scris. Este frumos ca în fiecare zi să-ți transmiți gândurile și trăirile tale în mediul online și să o faci cu pasiune și cu aplomb.

Scrisul ne eliberează, ne înnobilează și ne face buni cunoscători și receptori ai lumii în care trăim.

Primele tipuri de scriere

 Primele tipuri de scriere nu erau alfabetice. Astfel de scrieri mai sunt folosite si in prezent, de exemplu cea chineza.

       Se crede ca scrierea s-a nascut in Sumer, cu aproape 5000 de ani in urma. Fiind un popor care se ocupa intens cu comertul, sumerienii au avut nevoie de un sistem de semne cu ajutorul carora sa noteze si sa transmita informatii. Sistemul de semne inventat de ei, poarta astazi denumirea de scriere cuneiforma si avea ca suport ‘hard’, tablite de lut.

Aproximativ in jurul anului 3000 i.C., apare in Egipt un alt tip de scriere, ceva mai evoluata, hieroglifele. Aceasta scriere utilizeaza desene reprezentand fiinte umane, animale, plante, zei sau obiecte. Decaderea Egiptului antic a condus la incetarea utilizarii acestui tip de scriere. Ea a fost insa descifrata in anul 1824 de catre un orientalist francez, Jean-Francois Champollion (1790-1832), care a avut sansa de a gasi acelasi text scris in trei limbi diferite: hieroglifica, demotica (scriere egipteana ulterioara hieroglifelor) si in greaca veche.

Scrisul în China

       În China, scrierea a aparut in cursul mileniului al II-lea i.C. si era utilizata cu precadere de catre preoti. În sec. I d.C., scrierea a fost codificata, in prezent ea cuprinzand mii de caractere. Fiecare caracter al scrisului chinez reprezinta o silaba, iar fiecare silaba are un inteles. Pentru a scrie un cuvant, de cele mai multe ori este nevoie de asocierea a doua, sau mai multe silabe (caractere).

În jurul secolului al VIII-lea i.C., grecii au adaptat cerintelor limbii lor alfabetul folosit de fenicieni; acesta continea 22 de litere, toate consoane. Marea inovatie a grecilor, scrisul era reprezentat de notarea vocalelor, care din simple indicatii de pronuntie, au devenit litere de sine statatoare.

În secolele VIII – IX, arabii au preluat scrisul indian si l-au raspandit in Europa; din acest motiv, aceste simboluri le numim astazi ‘cifre arabe‘. În mod paradoxal, arabii nu mai utilizeaza aceste semne in prezent.

Textele din Egiptul Antic

Egiptul antic, cam cu 2500 de ani i.Hr, textele erau scrise pe foi de papirus. Aceste foi erau obtinute din tulpina plantei cu acelasi nume.

       Scrisul la greci si romani gravau textele in lemn. De altfel, cuvantul grecesc ‘biblos’ si cuvantul latin ‘liber’, folosite pentru a denumi cartea, semnifica ‘scoarta de copac’.

       În secolul al II-lea i.Hr., grecii inventeaza pergamentul, o piele de oaie sau de capra prelucrata special. Foile de pergament erau prinse in coli cusute laolalta pentru a forma un ‘codice’. Astfel, din secolul al IV-lea d.Hr. pana in secolul al XI-lea, pergamentul devine in Europa suportul cel mai utilizat pentru scrisul uzual. Ulterior, secretul fabricarii hartiei patrunde si in Europa datorita arabilor, care l-au ‘furat’ de la chinezi. Astfel, hartia, o inventie veche de 3000 de ani, devine principalul suport pentru transmiterea si pastrarea informatiei, fiind concurata in prezent doar de suportul magnetic (benzi, casete, compact-discuri etc.).

Ionela Moldovanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here