Momente de referință din istoria universală – Prinţul Wilhelm de Orania

0
210

Uniunea de la UtrechtLa 23 ianuarie 1579 cele şapte provincii nordice ale Olandei (Olanda, Zeelanda, Utrecht, Overijssel, Friesland, Groningen) s-au unit în cadrul Uniunii de la Utrecht. 

În lupta pentru independenţă a olandezilor faţă de dominaţia spaniolă s-a ajuns, la 8 noiembrie 1576, la aşa-zisa Pace de la Gent.

În cadrul acestui tratat provinciile nordice şi cele sudice (valone) ale Olandei s-au sprijinit reciproc în lupta pentru îndepărtarea dominaţiei spaniole. Până la acel moment războiul era dus numai de provinciile din nord.

Requesens, guvernatorul spaniol al Olandei, urmaşul ducelui Alba, nu a izbutit, în ciuda reuşitelor militare, să supună provinciile nordice. După moartea sa au început revoltele soldaţilor spanioli, provinciile sudice (valone) s-au alăturat luptei împotriva spaniolilor.

Noul guvernator, Don Juan de Austria, a fost nevoit să recunoască Pacea de la Gent şi să retragă trupele spaniole. Însă înţelegerea dintre provincii va fi în curând distrusă.

Provinciile valone s-au unit în cadrul Ligii de la Atrecht la 6 ianuarie 1579. Ei au ieşit, astfel, din acordul Păcii de la Gent. Din acest motiv şi provinciile nordice s-au unit prin Uniunea de la Utrecht.

Astfel că, la 26 iulie 1681, s-au debarasat total de Spania şi Casa de Habsburg şi îşi declară independenţa.

“1000 de ani. Momente de referință din istoria universală”, Editura Aquila