Istoricul Lucian Boia este invitat la Joia lingurițelor, în librăria Humanitas Kretzulescu

0
76

646x404 (1)Istoricul Lucian Boia, autorul volumului “Primul Război Mondial. Controverse, paradoxuri, reinterpretări”, apărut la Editura Humanitas, va fi, joi, invitatul Librăriei Humanitas Kretzulescu la o nouă ediție Joia lingurițelor, dedicată Primului Război Mondial. 

Potrivit unui comunicat al Humanitas, istoricul va explica la întrebări de genul: Cum se explică intrarea în război de partea Triplei Înțelegeri, bloc format din Franța, Rusia și Marea Britanie, în condițiile în care România era membră a Triplei Alianțe, grupată inițial în jurul Germaniei, Austro-Ungariei și Italiei? Care era raportul de forțe pe câmpul de luptă și care au fost evenimentele și interesele care au stârnit o astfel de decizie?

“Se împlinesc o sută de ani de la declanșarea Primului Război Mondial. Puține episoade ale istoriei rămân atât de adânc ancorate în memoria colectivă. Perfect explicabil: este evenimentul fondator al lumii în care trăim. Multă vreme văzut strict în termeni conflictuali (dreptatea noastră, vinovăția altora), Primul Război Mondial își caută acum o elaborare deschisă și liberă de prejudecăți, susceptibilă de a fi împărtășită de toate părțile cândva în conflict.  Ceea ce propun acum se înscrie în acest curent de reelaborare istoriografică. Nu este o istorie ‘completă’, ci un comentariu: o suită de interpretări, în jurul unor probleme-cheie”, notează istoricul.

Scurtă biografie

Lucian Boia (n.1944) este profesor emerit la Facultatea de Istorie a Universității din București.

Opera sa cuprinde numeroase titluri apărute în România și în Franța, precum și traduceri în engleză, germană, spaniolă, italiană, poloneză, maghiară, coreeană.

Preocupat îndeosebi de istoria ideilor și a imaginarului, profesorul Lucian Boia s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie (“Jocul cu trecutul. Istoria între adevăr și ficțiune”) și la imaginar (“Pentru o istorie a imaginarului”), cât și prin investigarea consecventă a unei largi game de mitologii (de la viața extraterestră și sfârșitul lumii până la comunism, naționalism și democrație).

A adus, de asemenea, noi interpretări privitoare la istoria Occidentului și la istoria Franței.

În 1997, lucrarea sa “Istorie și mit în conștiința românească” a stârnit polemici și a rămas de atunci un punct de reper în redefinirea istoriei naționale.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here