Sfântul Ioan Gură de Aur: Nespusa frumuseţe

0
158

iubirea-nespusa-frumusete

Ce lucru este mai mare decât iubirea? Nimic nu este. Aceasta este şi rădăcina, şi izvorul, şi maica tuturor bunătăţilor; este virtute fără de durere, virtute care este de o măsură cu mulţumirea, cea care aduce celor care se îndeletnicesc cu ea cu sinceritate mare tresăltare (din Epistola a 222-a la Valerian).

Aceasta este iubirea sinceră, şi adevărata iubire: când fără a fi deloc folositori celor ce ne iubesc, suntem iubiţi de aceştia. Fiindcă ne iubesc, nu ca să primească, ci ca să dea (din Omilia a 29-a la Epistola către Evrei).

Cel ce se desfată cu iubirea celorlalţi, se va folosi cu siguranţă şi de rugăciunea lor pentru el. (din Omilia a 2-a la «Despre neclaritatea profeţiilor»)

Aşa este iubirea: priveghează şi este plină de griji pentru ceilalţi. Şi toţi cei care iubesc nu-şi aduc în minte numai pe cei pe care-i iubesc, ci şi toate cele ce au promis că le vor da;  mai mult şi decât cei care vor gusta din ele (din Omilia a 2-a la «Cei ce au duhul credinţei»).

Sfântul Ioan Gură de Aur: Texte alese”. Traducere din limba greacă Preot Ion Andrei Tărlescu. Editura Bunavestire Bacău – 2012